Visatorul american se intoarce acasa

1001 de chipuri Niciun comentariu la Visatorul american se intoarce acasa 1

In liceu, intr-o lucrare de control despre cronicarii romani, a inventat versurile pentru o melodie hip-hop in loc de raspuns. Profesorul de limba romana a refuzat sa-i noteze “creatia”. Toti colegii il cunosteau drept tipul ala care citeste mult, vorbeste in neologisme si caruia nu-i ajungi la nas nici cu prajina. Putini stiau insa ca lui ii placea sa isi intimpine colegele preferate cu o “imbratisare de urs”.

Cind se intoarce in tara, Adrian Munteanu are de fiecare data o privire visatoare si un zimbet rabdator. Din 2006, studiaza filologie clasica si relatii internationale la colegiul american Dartmouth College din Hanover, New Hampshire. Statele Unite l-au atras nu doar prin nivelul studiilor universitare, ci si prin faptul ca i-au permis sa experimenteze mai multe discipline inainte de a alege o specializare. “Nu eram hotarit cu privire la ce as fi vrut sa studiez in Romania. Cu toate acestea, uneori mi se pare ca m-am pregatit toata viata pentru Dartmouth, chiar daca nu stiam”, isi aminteste Adrian. Procesul de admitere nu i-a dat multe batai de cap. Si-a pregatit din timp dosarul cu rezultatele de la Scholastic Assessment Tests (SAT), certificatul de limba engleza TOEFL si un CV cu multe activitati extrascolare. La acestea a adaugat foaia matricola cu notele din liceu, formularul de admitere al universitatii si un eseu de motivatie. Costurile ridicate ale studiilor le-a acoperit din bursa de merit pe care i-a dat-o universitatea si salariul obtinut de la jobul din campus.

“Initierea” la Dartmouth a fost prilej de calatorii si de alergatura, la propriu. “Cind ne-am intors din excursie, am avut parte de un eveniment foarte mare, numit Homecoming (“Revenirea acasa”), la care a participat tot oraselul. Atunci am fugit in jurul unui foc inalt de 20 de metri impreuna cu toti membrii promotiei mele, conform traditiei. Ar fi trebuit sa faca 110 ture, echivalentul numarului de ani de cind a inceput traditia, insa “bobocilor” li s-a ingaduit sa alerge o singura data.

Viata in State nu l-a indepartat de casa, dimpotriva. I se pare ca relatia lui cu Romania e caracterizata cel mai bine de vorbele lui Dan Perjovschi: “Romania e tara pe care nu o poti iubi decit parasind-o”. Vrea sa se intoarca acasa dupa ce termina studiile si spera sa devina profesor universitar ca sa contribuie la reforma invatamintului. Pentru el, tara natala este in continuare “locul unde totul inca ramine de facut”.

Andra MARDARE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top