Vaccin pentru rinocerită

1001 de chipuri Niciun comentariu la Vaccin pentru rinocerită 2

Ion și Maria se învîrt prin su­fra­geria casei art-nouveau din spa­tele Teatrului capitaliei de par­că ar fi acolo, împreună de la în­ce­putul lumii. Dar numai o dată pe săp­tămînă vin aici și își leapădă hai­nele zdrențuite, de cerșetori, ca să așeze pe ei veșminte curate și să „a­rate ca oamenii” cînd or să se du­că împreună, duminica, la bise­ri­că.

S-au pricopsit așa de mai bine de zece ani, de acum. Pe atunci cer­șeau la porțile casei ăsteia, fără să ști­e că la parter își sorbea ceaiul un cetățean de onoare al Bucureștiului. Nu-i vorbă, că cetățeanul nu mai ie­șea din casă oricum și lumea din jur prinsese pentru el o pînză de pă­ianjen prin care zărea numai ro­luri și personaje de teatru.

Dar la etaj, acolo unde un dormi­tor era despărțit de biroul de pro­ducție doar de-o ușă lăsată și aia deschisă, „șefu’” lor abia în­tors din Germania scria de-o mie de ori o replică pentru următorul lui film. Pînă atunci regizase o gră­madă de documentare, dar nu se a­pu­case niciodată de film artistic, a­șa cum urma să fie ăsta. N-a crescut în România, iar la școala din Germania unde fusese dus pe a­tunci ca să fie scăpat de comunism, colegii lui nu-l priveau la în­ceput decît chiorîș. El era pe a­tunci un rebel, așa că tînjea numai în taină după simpatia lor și își cîș­ti­ga singur banii de buzunar. Stă­tea la bur­sa din Berlin ore în șir ca să a­fle ce fel de slujbe mai sînt scoa­se la iveală, ca să fie în sta­re să-și poată plăti și chiria. Nu s-a sfiit să vîndă brazi sau să tre­bă­lu­iască prin­­tre oameni săraci așa că s-a de­prins să-i vadă mai bine și să se bu­cure de vorbele lor, ca un pa­ria acceptat în cetate. Nici cînd a studiat cinematografia la München, nici cînd s-a școlit în New York nu s-a prins de el vreo sensibilita­te aparte care să-i încrunte ochii sau să-i strîmbe nasul cînd cei din ju­rul lui aveau unghiile murdare și coatele peticite.

De veghe la un pahar de vin

„Eu știu cum e să dormi în ma­și­nă, că n-ai unde. Mă simțeam ca ori­ce om normal, care își calcu­lea­ză dacă are bani de bere. Și-acum, cînd merg pe undeva să fac un do­cu­mentar, stau liniștit în camere reci, prin care șoarecii umblă ne­stin­geriți și-mi mănîncă ciocolata. Așa a fost în Moldova, dar mă bu­cu­­ram pur și simplu că m-au pri­mit. Eu mă bucur cînd oamenii mă iu­besc, firește, ca orice om normal” și „șeful” celor doi rîde a­proa­pe rușinat că multora le pare o ne­bunie să-l vadă o dată pe lună cum se duce și dă de mîncare, hai­ne, pături, plapume și bani cerșe­to­rilor din capitală. Nu-i cunoaște, se duce la întîmplare și dă oricui. Numai pe Ion și Maria îi știe de­mult și cu dînșii se întîlnește să­ptă­mînal. Ei l-au invitat și la biserică, să-i vadă ce bine le stă îmbrăcați în alb și să-i cunoască și pe alții ca ei. Din cînd în cînd, el gătește, iar ei vin toți să ia masa și să facă po­li­tică așa, ca între prieteni. La în­ce­put abia îndrăznesc să deschidă gu­ra. Apoi, după ce-și limpezesc mî­inle chircite de emoții, se prind să pună țara la cale pînă spre di­mi­neață.

Oana OLARIU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top