Ușor, cu ciomagul în termopan

1001 de chipuri Niciun comentariu la Ușor, cu ciomagul în termopan 2

„Să nu vă prindă întunericul pe-aici. Să mă pomeniți ca pe un om bă­trîn” îmi spune ’nea Octav care nici nu-i prea bătrîn. N-a apucat încă 60 de ani. În schimb, e rotund și încruntat. Coboară cu oile și caprele sale pe care le-a adus în Tabăra, din Trifești, sate înșirate de-a lungul Prutului. „De necaz, le-am adus. Să vadă ce stî­nă e aici.”

Nu ca a lui. Cea de-aici a­re geamuri de termopan și oile mol­fă­ie un nutreț uscat prin care nu suflă vîn­tul. „Eu sînt oier, nu cioban” își fră­­mîntă cuvintele ascuțit un băiat cu o șapcă strîmbă. Plesnește din cînd în cînd animalele, numai așa, să nu se plic­tisească în arestul acesta mo­dern. Dobitoacele privesc însă li­niș­ti­te soa­rele de-afară și împing cu botul pe­re­ții. „Murdăresc”, mai pufnește bă­iatul și își bagă o unghie între dinți, pri­vind alături de ele același soare care se izbește-n zăpadă.

Cub de sticlă și oi

„Aistea sînt oi fără cioban, că așa stînă merge singură. Niculcea, omul ei, apăi de-acela cum poți să spui că e cioban?”, oftează ’nea Octav vîn­tu­rînd cu-o nuia cele zece oi și două ca­pre ale sale pe care le-a adus în vi­zi­tă. Vrea să se lase „de ciobănit”. Stî­na lui din Trifești n-are decît o co­libă și-un staul cu paie. Acum, oa­menii și-au lu­at acasă animalele, să le ier­ne­ze. El a rămas cu ale lui să vîn­ture paiele și să pornească încet ca în pelerinaj spre a­cel „lucru frumos, a­ceas­tă construc­ți­e cu cap”. Stî­na lui de vară are s-o în­chidă de tot. Nu el, „da’ drăcia asta de E­u­ro­pea­nă, mama ei de Europă. Că din ciobani vrea să facă manageri!” și scuipă a necaz. Se îm­potmolește în vorbe și respiră cu a­buri încolăciți în mustăți.” Să nu credeți că eu nu știu că Pămîntul e lat.” Mai scuipă o dată și strînge pum­nul ca un condamnat. „Eu mă uit la ța­ra asta ca la vitrină. Mă strîn­ge în spa­te că are grijă de do­bi­toa­ce da’ de oameni n-are. Iaca, co­ge­mi­tea de termopan pentru oi și î­nă­un­tru tot omu-i animal, spurcat de-o bî­tă, că termo­pa­nu’ ține de cald la oi, da’ la oameni nu le bagă minte în cap. Min­tea intră în cap numai din cer, va­ra cînd înveți con­stelațiile și-asculți cîi­nii”. Așa a în­vățat el „să cio­bă­neas­că”, la 14 ani.

Apoi s-a făcut om în­vă­țat. „Liceul l-am terminat în Bu­cu­rești. După aia, m-am făcut paznic la o unitate militară de pe-acolo. Am stat mulți ani, pînă-n ’98”. Atunci i-a mu­rit tatăl „și n-am mai stat. Că el mă vo­ia acolo, în capi­tală. Da’ eu voiam să mă uit la cer. Dac-o murit, nici eu n-am mai rămas. Am vrut să mă apuc să transhumez. Da’ de-acuma, iaca că nici la stînă nu-i mai bine ca-n Bu­cu­rești” și omul bles­temă oile din cubul de sticlă să fie „sla­be și triste ca țara asta fără minte”.

Oana OLARIU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top