Unirea din piata lui Basescu

1001 de chipuri Niciun comentariu la Unirea din piata lui Basescu 1

“Am venit sa vedem si noi cum petrece Basescu”, se aude un batrin purtind o caciula ca de pastor. Stergindu-si buzele de gulerul naclait al paltonului, vorbeste, de jumatate de ora, cu un alt pensionar. Stau in dreptul intrarii Hotelului Unirea si privesc multimea de oameni din piata. Baloane de trei culori, stegulete mai mici si mai mari, embleme cu “Ziua Unirii” din pieptul oamenilor. Toate le trec prin fata si-i lasa cu un zimbet amar pe buze. “Pe vremea lor”, oamenii se stringeau doar la salariu sau la intilniri cu Ceausescu, “dar nu la dansuri”. “Vrem sa vedem cum petrec politicienii atunci cind tara se pierde. Voua ce va pasa? Sinteti tineri, faceti interviuri, dar nu stiti cite fabrici si uzine s-au inchis din ‘90 incoace. Va cumparati baloane, asta faceti voi, dar nu va ingrijoreaza ca Romania se scufunda?”. Ochii i se umezesc, buzele i se usuca si iar si le sterge de gulerul paltonului.

“Clubul elevilor liberali”

Pe scarile din fata hotelului se string tot mai multi pensionari. Cei mai multi au baloane in mina, dar majoritatea priveste semet piata si susoteste printre dinti. Caciulile de blana de oaie in culori gri, negre sau maro se misca alene, semanind, din josul scarilor, cu un zid ce sta gata sa se darime. Mai toate batrinele si-au adus si nepotii. “Vezi mama, ala e presedintele nostru”, dar piticul tot nu stie unde sa se uite. Isi leaga sireturile colorate si o trage pe bunica pe scari in jos. In piata, copiii alearga in stinga si in dreapta, flancind PDL-istii cu fulare portocalii. Acestia isi fac poze si rid zgomotos, nestingheriti. “Sa ne vada seful ca sintem in Piata”, chiar daca presedintele Basescu nu se mai vede din spatele mitropolitului Moldovei si Bucovinei.

Batrina Maria a venit in Piata Unirii de la ora noua dimineata. “Am crezut ca domnul presedinte va veni mai devreme”. Isi deschide tacticos poseta de piele roasa si imi arata cele citeva stegulete impaturite atent: “Mi-am cumparat mai multe, nu sint atit de scumpe”.

Baloanele sint gratuite, dar steguletele pot fi cumparate de la “Doamna Tricolor”. “Stau atita cit sta domnul presedinte, pentru el am venit aici. Toata ziua il arata la televizor si toate vecinele mele l-au vazut si in realitate, dar eu nu l-am vazut niciodata”. Nu vrea sa spuna mai multe. Se simte rau deja.

Cei mai galagiosi sint totusi citiva tineri ce stau mai jos de drapelul imens, tinut orizontal de “portocalii”. Sint de la Clubul elevilor liberali si au invatat ce s-a intimplat acum 150 de ani: “Cuza a unit Principatele Romane. Daca ne gindim mai bine, el a fost un liberal. Un national liberal”. In poza nu incape si drapelul PDL-istilor.

“Sa traiti dom’ presedinte!” se aude o voce ragusita din spatele cameramanului de la TVR.

Lina VDOVII

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top