Trezirea cu preț fix în fiecare dimineață

1001 de chipuri Niciun comentariu la Trezirea cu preț fix în fiecare dimineață 33
Trezirea cu preț fix în fiecare dimineață

După zece ani cît a lucrat în domeniul bancar, Mihaela Sinescu a ales să își deschidă propria afacere, un lanț de cafenele cu preț fix numit „5 to go”. A pornit pe acest drum împreună cu soțul ei, care este antrenor de fotbal, fiindcă ei i-au plăcut mereu cafenelele mici, cochete, întîlnite în vacanțele pe care le făcea în Israel cu el. Își amintește că totul a pornit dintr-un concediu, cînd a mers la mare și a citit un articol despre brandul românesc „5 to go”.

Văzuse în călătoriile ei conceptul cafenelelor cu preț unic și cînd a aflat că în România există „5 to go”, adică orice produs la cinci lei, i-a contactat pe cei din București care dețineau în acel moment brandul și a preluat punctele din Iași. Ea a venit din Bacău pentru a studia la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”din Iași și a rămas aici ca să își găsească un loc de muncă. Femeia cu părul blond povestește că la fostul ei loc de muncă obosea să tot stea pe un scaun de dimineață pînă seara și din cauza asta a simțit că trebuie să își deschidă propria afacere. „Mi-am dorit mereu să devin antreprenor și să dezvolt un business doar al meu, așa că prin iunie 2017 am plecat de la bancă și în septembrie am preluat cafenelele de la un cuplu din București care avea și alte afaceri și nu se mai putea ocupa de ele”, spune femeia zîmbind.

De doi ani, din 2017, Mihaela merge aproape zilnic la cele trei cafenele pe care le are în Iași, încercînd să fie cîte două-trei ore pe zi la fiecare punct ca să vorbească cu angajații, să vadă dacă mai este nevoie de ceva și dacă i-ar putea ajuta. „Chiar dacă te trezești de dimineață la 6.00 și ajungi la 21.00 acasă, nu se compară cu munca pe care o făceam înainte. Aici lumea vine relaxată, stai și povestești la o cafea, te împrietenești cu mulți dintre ei”, spune Mihaela cu fața zîmbitoare, uitîndu-se spre clienții care vin să comande. În 2018, ea și soțul ei și-au extins afacerea, cînd au deschis o nouă cafenea în Iulius Mall, acolo unde oamenii pot sta și la masă pentru a servi cafeaua, spre deosebire de celelalte două puncte din Iași în care clienții își iau produsul la pachet.

Mihaela are trei cafenele în tot orașul, în centru, în Copou și ultima pe care a deschis-o, la Iulius Mall. Cînd stă la cafeneaua din Moldova Center, acolo unde are biroul, femeia prepară și ea cafele sau încasează bani în momentul în care este multă lume. „Cînd ies elevii de la liceu și oamenii în pauza de la muncă, se adună foarte mulți clienți, iar atunci ajut și eu”, spune femeia.

De cînd a preluat lanțul de cafenele, Mihaela a încercat să aducă mereu ceva nou. Dacă la început oamenii puteau servi doar cafea, fresh-uri și un desert, acum gama este mai variată la 5 to go. „Am adus sandwich-uri, cheesecake, avem un meniu «5 plus», adică prețul este un multiplu al lui cinci, cafea pentru acasă și asta le oferă oamenilor mai multe variante din care pot alege”, spune ea cu privirea ațintită spre cafeneaua din Iulius Mall.

Chiar dacă e mai mereu pe drumuri pentru a se asigura că totul este în regulă la cafenele, femeia ar vrea să aibă ore libere pentru citit sau alergat. „Cînd eram acasă, mama se punea duminica cîte două-trei ore și citea. Mi-aș dori să am și eu timp liber pentru citit și pentru sport mai ales că înainte alergam destul de mult și mergeam la sală”, spune ea cu chipul trist.

Mihaela povestește că în domeniul bancar nu s-a adaptat repede, asta din cauza faptului că se confrunta în fiecare zi cu diferiți clienți, care din cauza problemelor pe care le aveau, ajungeau să reacționeze urît. Asta a determinat-o să aibă un nou job care, spune ea, i-a adus doza de liniște. Chiar dacă umblă mereu prin oraș pentru a rezolva problemele cafenelei, femeia vede aceste locuri ca pe „medii total diferite”, unde oamenii o întîmpină cu zîmbetul pe chip și unde se implică chiar ea în munca de acolo, ajutîndu-i pe angajați.

Text scris de Diana Nechita

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top