Totul pe nemteste

1001 de chipuri Niciun comentariu la Totul pe nemteste 15

Marcel Stumpf asteapta primavara. Pe strada Lascar Catargi, unde este noul sediu al Centrului Cultural German, n-a ajuns inca, desi directorul o asteapta pentru o plimbare in parcul Copou, locul lui de relaxare. Marcel Stumpf a absolvit Economia la Universitatea “St. Kliment Ohridski” din Sofia, Bulgaria, a predat engleza in Polonia, apoi a venit in Romania sa coordoneze activitatile Centrului. A ales Europa de Est pentru ca, dupa cum spune, “are potential cultural care trebuie exploatat.” Iasul l-a impresionat din prima clipa, desi cind a ajuns aici nu era primavara. N-a venit cu planuri de dinainte, trasate in stil nemtesc, cu precizia punctului si a virgulei, asta pentru ca este prima oara cind ocupa o astfel de functie. Postul de director al unui Centru Cultural l-a speriat un pic, dar pina la urma s-a dovedit ca nu este asa de dificil precum parea. Recunoaste totusi ca asteptarile lui in legatura cu România au fost subdimensionate inainte a ajunge aici pentru prima data. “Credeam ca Romania este mai saraca, mai subdezvoltata, dar nu e asa”, spune Marcel Stumpf. Despre cultura din Iasi spune ca nu are suficient spatiu pentru toate activitatile unui oras al culturii. “E un pacat. Cred ca ar trebui un mai mare efort sa se termine curind lucrarile de renovare ale Teatrului, ale Filarmonicii. Asta pentru publicul de aici.”

Goethe si muzica punk

In timpul liber, se plimba prin parc sau iese sa manince la restaurant. Ciorba radauteana si papanasii sint deliciile culinare romanesti care i-au placut cel mai mult. Primul an petrecut la Iasi a fost pentru Marcel Stumpf unul de acomodare cu oamenii pe care ii intilneste la locul de munca. “Lucrez bine cu echipa de aici. Este un colectiv nou si tinar”, povesteste directorul Centrului Cultural German “Goethe Zentrum”. Pentru anul 2008, Marcel continua vechile proiecte ale Centrului, dar are idei noi. “Ska Concert” este una dintre ele, o activitate ampla care isi cauta publicul la Iasi. “Este vorba despre o trupa mare cu opt oameni, un amestec de muzica punk, reggae, trompete”, spune incintat de proiectele pe care le gindeste cind se afla in noul sediu din Corpul C al Universitatii Tehnice de pe strada Lascar Catargi. De asemenea, are in plan reconsolidarea cladirii si trecerea granitelor cu “Moldova Camping”, un proiect de prezentare publicului german a artei contemporane din Republica Moldova.

Pina una alta, Marcel Stumpf asteapta vremuri mai bune. Soarele de afara il binedispune, iar intrebarea care-l framinta in ultima vreme este: “Vine primavara, nu?”

Ionela SAVESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top