Timpul din mîinile lui Ion

1001 de chipuri Niciun comentariu la Timpul din mîinile lui Ion 32
Timpul din mîinile lui Ion

„Vă spun eu că omul încă nu a descoperit roata. Poate doar axul roții, dar pînă la roată mai avem”, ne spu­ne Ion Cristea, stînd pe un scaun, cît mai aproape de roțile zimțate ale ceasului din turnul Palatului Culturii. A adus cu el, aici în pod, vreo zece turiști cu­rioși pe care tot îi îndeamnă să meargă și mai jos ca să vadă camera unde se află greutățile orologiului care se ri­di­că la fiecare 12 ore trecute și, mai a­poi, să urce la ultimul etaj pentru o pri­veliște cît mai frumoasă. De peste 30 de ani, vine în fiecare zi aici pentru a verifica ticăitul ceasului uriaş, mai ales că, spune el, înainte zona era închisă publicului. În anul 1984, zile la rîndu, el împreună cu o echipă de „șase-șapte băieți buni” l-au montat piesă cu piesă, au construit o cale de acces solidă și au deschis porțile spre turn. În cîteva secunde se aud su­ne­te­­le puternice ale uriaşului ceas, iar Ion Cris­tea se oprește din a vorbi şi as­cultă cu a­tenție parcă pentru a verifica da­că su­netul este la fel.

Slujește timpul de cînd era mic. Cînd mai găsea în sertarele de acasă cîte-un ceas stricat îl demonta pînă cînd afla ce problemă are. A crescut într-un sat din Bacău, iar cît era ziua de lungă repara ceasuri alături de ve­cinul său şi, din cînd în cînd, îi mai pica în mîini şi cîte un aparat de radio. La liceu, atît colegii cît şi profesorii mer­geau la Ion pentru a le da de cap ti­că­itoarelor stricate.

A ales să studieze la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi chiar dacă facultatea pe care a ales-o nu avea nicio legătură cu pasiunea lui, a primit atunci un cadou special. „Un angajat, sau nu știu ce funcție avea, mi-a dat un pistol de lipit, la vremea aia era foarte rar. L-am folosit să repar aparatele radio. Și acum îl mai am”, îmi spune bătrînul în timp ce îşi mi­jeşte ochii la cadran. Își aduce aminte că în facultate îşi petrecea nopţile re­pa­rînd ceasuri, iar dimineaţa mer­gea la cursuri ori laboratoare. Îmi spune că era neobosit, iar după toate astea, pe lîn­gă cursuri, mai şi citea cărţi despre mecanică.

Este conştient de faptul că a ră­mas una dintre puținele persoane din țară care sînt atestate ca expert în me­canică fină și orologie şi chiar dacă a avut mulți ucenici pe care i-a învățat, nu prea s-au găsit mulţi care să-i calce pe urme. „Omul nu poate trăi din pasiu-ne și de aceea mulți au ales să plece fie în altă țară, fie să-și ia alt loc de muncă”. Şi-a făcut ucenicia cu Dimi­trie Vicovanu, unul dintre cei mai renumiți ceasornicari din America. „Eu și cu Vicovanu am fost colegi, multe ziare au scris despre el că e ro­mânul care dă ora exactă la New York”.

De ani buni repară ceasurile turn din Moldova şi îmi povesteşte a­muzat că are în plan să lege Palatului Culturii la sateliți și, printr-un sistem GPS, să arate automat ora exactă. „Tatăl meu mi-a spus că tot unde mi-a plăcut am ajuns și a avut dreptate. Cînd am în mînă un ceas pe care-l fac să meargă e ca și cum aș fi dat din nou viață cui­va”.

Autor:

Ionuț Teoderașcu

Prefer să fac ultimele editări la un reportaj atunci cînd lângă mine ies vibrînd aburii dintr-o ceașcă de ceai negru. Mi-aș dori să trăiesc, cel puțin pentru o zi, într-o lume veche: cu stilou și foaie, cu scrisori, cu întîlniri neplanificate și fără tehnologie, dar deocamdată, viața ne fugărește de la un text la altul, gadgeturile ne ajută, apoi ne stresează și scrisorile sosesc online. La un moment dat, cer pauză din toată această agitație și îmi fac ceaiul despre care vorbeam, unul negru care îmi dă energie și-mi lasă ochii deschiși.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top