Studenție între laboratoare și jucării

1001 de chipuri Niciun comentariu la Studenție între laboratoare și jucării 16
Studenție între laboratoare și jucării

Printre clădirile T20 și T21 ale complexului „Tudor Vla­di­mirescu”, răsună glasuri de copii, scoși afară de mamele lor ca să mai zbenguie la lumina zilei. Tricicleta unui băiețel creea­ză o mică invidie între cei din jur. Studentele stau asemenea unor străjeri, atente la fiecare mișcare de-a lor. Două dintre ele sînt studente la master, cea de-a treia a și terminat studiile, iar Ele­na este în anul patru la Facultatea de Inginerie Chimică și Pro­tecția Mediului la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asa­chi” din Iași.

Studenta de 22 de ani își ține fetița de zece luni în brațe, în timp ce povestește că s-au mutat aici abia la începutul anului aca­demic, prin octombrie, iar motivul a fost faptul că sînt con­di­ții pentru familiști. „Cu 400 de lei achităm căminul, o gar­so­nie­ră este peste 1000, iar oportunitățile sînt aceleași”, men­țio­nea­ză fata. Elena și Marian, tatăl copilului sînt împreună din tim­pul liceului, iar nunta au avut-o vara trecută, cînd era deja în­sărcinată. „Aveam opt luni fără o săptămînă, dar am țopăit toată noaptea, doar că eram obosită și fizic și psihic”, po­ves­teș­te tînăra cu voce calmă și ochi mari căprui, ale căror cearcăne tră­dează neodihna.

De cînd a născut, nu doarme mai mult de cinci ore pe zi, pen­tru că timpul în care doarme fetița trebuie să-l utilizeze la ma­xim: curățenie, spălat, mîncare, iar noaptea să se pregătească pentru cursuri sau laboratoare. „Cel mai stresant este în se­siu­ne, cînd ai proiecte, examene, colocvii, iar faptul că ai copil aca­să nu interesează pe nimeni. Profesorii nu sînt mai in­dul­gen­ți cu studentele-mame”, vorbește Elena în timp ce încearcă cu greu s-o țină liniștită pe fetița ce poartă căciuliță cu urechiușe de „Hello Kitty”. Ochii ei albaștri, larg deschiși, privesc cu ne­saț tot ce se-ntîmplă în jur și chiar încearcă să-mi fure telefonul pen­tru că o atrage tot ce-i nou. „E curioasă și isteață, cred că o să în­vețe bine la școală”, spune mîndră mama sa.

Au de gînd să se mute la casa lor, construită recent la Ro­man din banii lor, apoi să mai conceapă un copil. Tînăra mamă vrea să facă masterul la distanță, iar acolo, în oraș deja are preco­ni­zat un loc de muncă la laboratorul din spital. Țopăind pe trotu­ar cu îndrăzneală, Maria-Anastasia, gîngurește întruna „taa-ta, taaa-ta”. Maria a fost numele dorit mereu de Elena, iar Anas­ta­sia a fost ales la îndemnul unor preoți pe care i-au vizitat în apropiere de Paști și care le-a spus că „ar fi frumos să-i pu­nem numele Anastasia, pentru că semnifică Învierea lui Hristos”.
Trecînd prin toate încercările sarcinii, studenta spune că „toa­tă oboseala merită, e greu, dar totodată e minunat și frumos, cînd vezi cum îți zîmbește, cum te urmărește cu privirea sau în­cearcă să te imite cînd faci ceva prin casă”. Elena nu știe da­că e o mamă ideală, unicul lucru de care simte că ar avea ne­vo­ie este mai mult timp pentru a le face pe toate alături de fami­lie.

Autor:

Diana GAINA

Libertatea mă definește, sînt dinamică și deschisă pentru tot felul de experiențe. Îmi place să cunosc oameni noi și povești inedite prin care să se reflecte realitatea obiectivă și viața plină de culoare.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top