Student la Universitatea Tehnică, în căutarea unui job la Continental

1001 de chipuri Niciun comentariu la Student la Universitatea Tehnică, în căutarea unui job la Continental 23
Student la Universitatea Tehnică, în căutarea unui job la Continental

În fața Facultății de Inginerie Chimică și Protecția Mediului din „Tudor” e forfotă încă de la ora 10.00, de cînd a început maratonul de jo­buri pentru studenții de la Poli­teh­ni­că. Grupuri de doi-trei studenți, care se ascund de ploaie sub glugi tra­se pînă pe frunte, se grăbesc să termine de fumat înainte să intre din nou în clădire pentru a conti­nua vizita pe la standurile compa­nii­lor care au venit la tîrg.

În hîrtiile rulate pe care le țin strîns în mîini își ascund CV-ul, pe care și l-au făcut chiar la intrare, du­pă ce au completat un chestionar online cu informații despre ei. Ra­du Marchidan, un tip brunet și timid, este cel care a creat programul care i-a ajutat pe colegii lui să-și caute un job. „Sînt președinte al cămi­nu­lui unde sînt cazați studenții de la Au­to­matică și Calculatoare. Am creat o aplicație asemănătoare în perioa­da cazărilor, pentru a simplifica acel proces, dar nu a putut fi implemen­tat pentru că era nevoie de niște apro­bări”, spune Radu în timp ce își fră­mîntă mîinile. Strădania lui a avut rezultat însă acum, cînd organizatorii i-au cerut ajutorul. Cam 60 de CV-uri au fost printate în prima zi, iar pentru ca acesta să fie complet, organizatorii au adus și o cabină fo­to, prin fața căreia studenții au afi­șat zîmbete largi, în speranța că îi vor cuceri pe angajatori.

Ultimul hop-licența

Sergiu este student în anul I de master la Mecanică și a venit la tîrg pentru a vedea ce oferă Continental. Nici nu a vizitat celelalte standuri, ci a mers direct către cortul aflat pe mijloc, unde a vorbit des­pre ce i s-ar potrivi cel mai bine. „Aș vrea să îmi găsesc un job în design, pentru că asta îmi place”, spune Sergiu în timp ce mai aruncă o pri­vi­re către standul celor de la Continental, unde nu și-a lăsat CV-ul, ci a completat un formular de înscrie­re, iar Elena i-a promis că cei de la com­panie îl vor contacta ulterior, „în funcție de ce job credem că ți se po­tri­vește mai bine”. E hotărît să-și în­ceapă cariera la această firmă, iar du­pă ce a primit toate informațiile și-a luat colegul și s-au îndreptat către ieșire, fără a se mai uita în dreap­ta sau în stînga.

Deși se apropie ora închiderii, pe holurile Facultății de Inginerie Chimică încă mai mișună studenți timizi și puțin dezorientați, care încearcă să-și găsească un job, o școală de vară sau un intership. Nar­cis, Lucian și Cătălin sînt studenți în ultimul an la Mecanică și deși mai au un hop – licența, au ascultat sfatul profesorilor de a veni la tîrg să vorbească cu angajatorii. „Am găsit nume pe care le cunoșteam foarte bine, dar și companii de care auzisem doar numele sau chiar deloc”, spune Cătălin în faţa punctului de informare.

Ca și Sergiu, cei trei colegi ar vrea să-și găsească un job la Continental pentru că, spun ei, au deja colegi care lucrează aco­lo, iar „programul flexibil și salariul ok” îi atrage și pe ei. Alexandra este unul dintre stu­den­ții care-și împarte timpul între cursuri și locul de muncă. S-a angajat din luna aprilie și lucrează 20 de ore pe săptămînă. „Lucrez pe partea de proiectare și folosesc soft-uri pe care le-am învățat la fa­cul­­tate”, spune Alexandra care își face programul în fiecare săptă­mî­nă astfel încît să nu lipsească de la facultate.

Deși mai sînt cîteva luni pînă ce studenții din ultimul de la Poli­teh­ni­că vor fi ingineri cu di­plo­mă, aceș­tia preferă să se angajeze încă de pe acum, ca să nu înceapă în vară, după absolvire, o cursă contra crono­me­tru pentru a-și găsi un job care să li se potrivească.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top