Soldat în armata lupilor

1001 de chipuri Niciun comentariu la Soldat în armata lupilor 0

Mirel nu regretă nimic din ce-a făcut pînă acum. A plecat de acasă și a renunțat la liceu, iar la 16 ani s-a înrolat în „armata camionagiilor”. „Am luat cea mai mișto decizie din viața mea. Să mă însor fără acte cu o fătucă. O iubesc și acuma chiar dacă ne-am despărțit”. Îi duce dorul nu­mai uneori, cînd vine obosit din cur­să și „nu are cine să-mi pună o ciorbă pe masă”.

Îmi spune în șoaptă că din vina lui a plecat concubina, „că beam mult și eram mereu plecat în cur­să”. De dimi­nea­ță pînă după mie­zul nopții făcea drumuri prin țară cu TIR-ul încărcat cu băuturi spirtoase. Din Cons­tan­ța, prin Brașov, Iași, Bacău, Su­cea­va și cînd apuca, Man­galia. „E­ra simplu atunci. Le lăsam în fața magaziilor și de acolo le cărau alții. Acuma… s-au boierit toți. Vor să le duc eu pînă înăuntru, să le pun pe raft cîteodată. Porci!”, se enervează Mi­rel. Azi a plecat de aca­să cu o promisiune în minte: nu mai bea pînă după Paște. Se tot foiește pe sca­un și soarbe în scîrbă din cafeaua neagră. Nu-i place de­loc.

Camion pe două roți

„Meștere, adu o bere. Mai urc cî­te­odată băut la volan. Nu tare, nu beat de tot. Amețit așa, cît să mă dezmorțesc”, rîde șoferul. Pînă să ajun­gă din Botoșani în Iași a mai „servit” un pahar de țuică, două cea­iuri și un sfert de vin. „Dar duc mai mult… ”, îmi spune serios, încruntat. Probleme cu „polițaii” a avut numai de două ori, „și atunci, din vina lor, nu a mea”. Odată, acum vreo trei ani l-au oprit și l-au pus să urce mașina pe cîntar. „Nu aveau dreptate cînd mi-au zis că e supra­în­căr­cată. Ce, doar eu nu știu ce conduc?”, se ener­vează șoferul. La nu­mai trei săp­tă­mîni l-au tras pe dreap­ta pentru că „mergeam ca în zig-zag”. Nu băuse mult, „numai două sticle de vin, dar eram obosit și mahmur”. Cu o zi îna­in­te oprise pe la Hanul Ancuței, unde a dat ta­man peste niște pet­re­că­reți generoși. „M-au pus la masă și am băut pînă m-au tîrît într-o ca­me­ră. La cinci și jumate am plecat în cursă”, se bate cu pumnul în piept Mirel.

Comandă și a doua bere, deși azi voia să rămînă „treaz ca un lup. La mine asta e regula de viață. Dacă adorm, mă prăpădesc ca bursucu’, că mi-e somn mereu”. Ziua o începe cu un ness tare, fără zahăr, pe care nu-l termină niciodată. Fumează o singu­ră țigară pînă la filtru și pleacă „unde scrie pe foaia de comandă” Se spriji­nă într-un cot și termină po­ves­tirea „care era să mă lase fără carnet”. „Îs mai tîmpiți ăștia cu uniformă aici la voi”.

Cînd s-a văzut dat jos din ma­și­nă și obligat să sufle în detector și-a spus în gînd că „e ultima oară cînd beau pînă ce mă îmbăt”. La nici trei zile după incident „aproape m-au internat în co­mă alcoolică”. „Să mai beau?”, mă întreabă ne­du­merit. Nu ezită. Comandă încă o be­re și plătește. „M-am cherchelit un pic” și dă să se ridice. Nu poate. Se așază la loc, își suflecă mînecile și tra­ge aer în piept. „Hai, Mirule, bă­die, hai!”, se îmbărbătează. „Știi ce-mi doresc? Să nu fac accident, iar dacă mă bate Dumnezeu și fac… Atîta pa­gu­bă. Poate o să tresari tu cînd o să af­li c-am crăpat. Alt­ci­ne­va, n-are ci­ne. Tu și cu porcii ăia de la magazie”.

Adriana ZĂVOI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top