„So keres” pe limba lui Sarkozy

1001 de chipuri Niciun comentariu la „So keres” pe limba lui Sarkozy 6

„Mamă, nu te du acolo singur da­că nu ești de aici, că eu stau aici de mai bine de patruzeci de ani și am luat bataie de la ei mai des decit am luat de la barbatu-meu”, îmi spu­ne prima femeie întîlnită în Păcureț. Plec în Grajduri, direct la bulibașa Ferdinand. Îmi spune cu un accent ți­gănesc că „la noi, să-mi trag palme da­că te mint, nu este nici un țigan de-ăsta”. Mai spune că îi pare rău că nu mă poate ajuta și cînd ajung la stra­­dă mă abordează un tînăr de vreo 25 de ani. „Frate, fii atent, dacă îmi dai o țigară te duc eu la un băiețaș ca­re a fost la cerșit la lionezi și l-au trimis ă­ia de-acolo înapoi în țară că mai și fu­ra, săracu’”. Îi dau și merg în urma lui pînă la omul cu pricina.

Strigă la poartă în romani și iese un bărbat mic și bronzat cu alură de o­fițer, drept și cu obrazul bine ras, ridicat în bătaia vîntului. Poartă o că­mașă dintr-un atlaz vernil și o pe­re­che de pantaloni cu o dungă călcată prost în care mai încăpea cineva de di­mensiunile lui. Mustața tunsă ordonat stă la umbra nasului mare și dacă de la distanță pare curat, cînd se a­pro­pie de mine îmi dau seama că nu mi­roa­se doar a parfum.

„Păi, frate, și mie ce îmi iese da­că eu îți povestesc toate astea?”. La el mi-a rămas restul țigărilor din pa­chet. El e Ahertei. „Am plecat din ța­ră în podeaua din remorca unui TIR și eram toți, vreo 13, într-o po­dea falsă în care n-am avut decît a­pă și pîine pînă în Franța. Am făcut mai bine de o săptămînă, cred că nu am mers chiar direct”, nu știe cîte frontiere de stat a trecut, dar îmi spune că nu ar mai face același drum încă o dată.

Unul, Doamne, și toate trei sute!

Prima stație a fost Lyon, unde a „lo­cuit” aproape doi ani cu mai mulți prieteni într-o casă făcută din plăci de PVC. „Nicăieri nu am tras fri­guri ca acolo”. „Eu nu am cerșit, dom­nu’, doar că stăteam așa îmbrăcat în țoale și omu’ dacă voia să dea, dădea, dacă nu, nu. Niciodată nu am zis «S’il vous plaît!»”. Așa a strîns „mulți bani”, nu vrea să îmi zică suma, dar e vorba des­pre atît de mulți bani încît și-a cum­pă­rat un BMW X6 și a ridicat o casă „cît pentru tot satu’”.

Acolo a îndurat doar frig și a cheltuit bani de fiecare dată cînd i-a fost poftă de ceva. „Păi eu m-am dus acolo să fac foamea? Am mîncat tot felul de bunătăți care nu se gă­sesc pe la noi”, își aduce el aminte. Nu a a­vut acte cînd a plecat în străinătate și nu a vrut să se întoarcă tot fraudulos în țară. „Cînd am auzit că Sarcoazi ăla vrea să trimită țigani acasă eu m-am dus de bunăvoie că nu am vrut să dau iar un faiton de bani și așa tot ei mi-au și dat”, rîde el bucuros că a re­u­șit să prostească pe cineva. A uitat de familie de cînd a plecat de acasă de la ai lui. Nici „fomeie”, nici „pu­ra­dei”, dar vrea să facă avere pentru vre­mea cînd aceștia vor apărea în via­ța lui. Pînă atunci mai trage o fu­gă pînă pe Champs Elysee să îi mai ia 300 de euro lui „Sarcoazi”.

Victor ILIE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top