“Seara valorilor” cu crucea la rever

1001 de chipuri Niciun comentariu la “Seara valorilor” cu crucea la rever 9

Nichita a fost mereu foarte generos. In promisiuni ieftine, medalii de aur si in mincare traditionala. A sarbatorit ziua Iasului ca si cum ar fi fost ziua lui de nastere. In “Seara Valorilor” a strins elita societatii iesene in Sala Mare a Primariei si a impartit premii de onoare si medalii de argint. In dimineata cu pricina si-a dres freza, a imbracat camasa abia  cumparata si si-a pus crucea pe piept. Ca un ocrotitor al dulcelui tirg, a intimpinat oaspetii Iesilor cu tot tacimul: covor rosu, top-modele dichisite, cu rol “de socializare” si mese cu bauturi si fursecuri elegante.

Ne-am gatit ca la carte si am poposit la eveniment exact cu cinci minute inainte ca acesta sa inceapa. Am dat mina cu primarul mai emotionati decit el insusi si am urcat spre Sala Mare, atenti la toate fetele importante din jur. 300 din cele mai de seama personalitati ale Iasului s-au adunat la Primarie. Cel putin 300 de pupaturi si cam tot atitea imbratisari si chipuri imbujorate. Sala din Palatul Roznovanu a fost prea mica pentru toti invitatii. Transpiratia s-a transmis prin aer; premiile, din mina in mina. Nichita le-a inminat cu modestia unui artist care-si admira opera. 17 personalitati si-au luat medaliile binemeritate, au multumit cu emotie si, din obicei, s-au ascuns in multime.

Sarmalele merg cu smintina

Dupa ce o ceremonie de o ora si jumatate, deschisa de corul Gavriil Musicescu, agitatia din sala e devenit insuportabila. Cei veniti mai tirziu s-au indreptat direct spre mesele frumos amenajate, iar cei din sala l-au ascultat pe primarul Nichita si au tot primit medalii aniversare. Coltul din stinga Salii Mari a devenit cabina telefonica: “Sa nu uiti puiu mamei sa iti pui tricoul pe tine, da? Hai ca mami te suna intr-o ora”. Geoana a fost politicianul “de seama”. A intrat in Sala Mare a Primariei cu un zimbet inclestat si cu pieptul plin de laude si  promisiuni. Iasul e cel mai bun; Iasul va deveni capitala culturala. Parintele IPS Teofan a devenit cetatean de onoare, Simirad a primit medalie aniversara, rectorii au primit premii de onoare. Toata lumea a fost fericita. Au uitat de invidii si razbunari. Timp de ora si jumatate au vorbit doar despre Iasi si despre importanta acestuia. Filmul facut de Alex Condurache pe sase ecrane a venit in sustinerea  discursului pompos al primarului. Dupa ceremonie, cocktailul s-a servit cu eleganta si cu emotii. Ziua Iasului nu a fost sarbatorita doar cu sampanie. Sarmalutele din dovleacul scobit au fost cele mai bune.

Lina VDOVII

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top