Scrisoare către Moș Reproș

1001 de chipuri Niciun comentariu la Scrisoare către Moș Reproș 20

„Asta vei scrie «cînd va crește mare A.T. vrea să se facă mul­gă­tor de vaci»”, îmi spune. Rîdem, apoi strîn­ge din umeri: nici el nu știe ce vrea să se facă. Andrei zi­ce că i-ar plă­cea să se facă diplomat, dacă tot a făcut o facultate pe as­ta, dar în a­ce­lași timp se strîmbă de parcă ar fi mîncat murături, pen­tru că știe că-l paște „promiscuitatea politi­că”.

Iar politica este un subiect care-l doare. Taberele din familia lui n-au făcut pace ni­cio­dată, mai ales că cel care arunca sămînța ne­în­țe­le­ge­rii era tot din­tre ai lor. Poate e mai ușor pentru ei că e plecat.

Scrisori fără răspuns

Paul Goma, împreună cu fa­mi­lia lui au fost exilați la Paris în 1977, iar Andrei a apărut pe lume a­bia 11 ani mai tîrziu. Pentru An­drei, Paul Goma e „un fel de unchi din partea mamei, ca eu nu prea mă pri­cep cum e cu gradele de rudenie, dar nici nu mă interesează”. A a­uzit pentru prima dată de unchiul său cînd era mic și atunci cînd ma­ma lui îi trimitea scrisori la Paris. „La un moment dat, legătura dintre ei s-a rupt și ma­ma nu i-a mai scris, nici acum nu știu de ce.” Cert e, că după as­ta, mama lui n-a mai vorbit atît de mult despre el.

Cînd a crescut mai mare și a în­ceput să înțeleagă lumea din ju­rul lui, Andrei i-a citit cărțile și atunci părerile lui și ale mamei sale s-au împrăștiat în colțurile opuse ale a­par­tamentului din Orhei, locul de baștină al familiei Goma. „Sin­gu­re­le cuvinte pe care le mai spunea ma­ma despre unchiu’ sînt «Moș Reproș», zice că porecla asta i se po­trivește”. Venit acum trei ani din Basarabia în România, Andrei vorbește o română curată, nepătată de „l”-ul moldovenilor, dar nici de con­soanele prea moi ale bucu­reș­te­nilor. Băiatul e înalt cît un munte și are o alură sportivă, de zici că toc­mai a coborît de pe ecranul u­nui televizor la care se dau meciuri de baschet americane. E blond, a­proape transparent, are pielea al­bă și părul țeapăn.

Îl întreb în ce relație e acum cu Goma. „Păi, în nici un fel…” Își scriau emailuri de mai mult timp, dar, după ce i-a scris ultima oară, a­cum o lună, nu știe ce să-i mai răs­pundă. La începutul anului circu­la zvonul că scriitorul ar putea să se întoarcă în Basarabia și a­tunci Andrei i-a scris cea mai sinceră scrisoare în care îi spune că îl aș­teaptă cu brațele deschise acasă. Îmi arată emailul, apoi își întoarce fața către mine emo­țio­nat: „zi și tu dacă nu sînt patetic!”. Apoi îmi a­ra­tă răspunsul primit, scurt, dar e­mo­țional, cu finalul „te rog mult să-mi mai scrii.” „Dar eu nu știu ce să-i mai scriu, nu vreau să par prea simplu, prea banal, prea de­gea­ba, înțelegi? Mai bine tac decît să mă fac de rîs”. La final, îmi pro­mite că-i va scrie. Nu știe să-mi spună dacă seamănă cumva cu el, e prea modest. Dar îi place că „a­tunci cînd a avut ceva de spus, a fost criticat și defăimat, dar nu s-a lăsat niciodată călcat în picioare.”

Anastasia CONDRUC

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top