Salvatorii turelor de noapte

1001 de chipuri Niciun comentariu la Salvatorii turelor de noapte 17

Adriana a fost în tura de noapte și deși este ora două du­pă ami­ază, ea abia își comandă micul dejun. După cum spune ea, doar cu cafea și țigări reușește să treacă peste turele obositoa­re. Este medic rezident cu specializarea Medicină de Ur­gen­ță, iar de trei ani lucrează la Serviciul Mobil de Urgență Rea­ni­ma­re și Descarcerare (SMURD). A ales Iașul în loc de Chișinău, pentru că la începutul studenției sale un astfel de serviciu exista doar în România.

Acum merge foarte rar la Ungheni, deoarece se întîmplă să lucreze și cîte 12 ore într-un interval de 24 de ore. Adriana es­te sigură că i s-a transmis genetic grija pentru pacienți, mai ales că la început, orice intervenție i se părea importantă. „Mama e medic de familie și e genul de medic dedicat, care merge nechemată la pacienții ei. După serviciu, se întîmpla să trea­că și pe la trei case să-și vadă bolnavii cu cazuri mai speciale”, spu­ne aceasta, înghițind o bucată de sandviș. Cu timpul și-a dat seama că nu va rezista dacă se va implica emoțional în ca­zurile pacienților și că rolul ei este de a pune un diagnostic și de a stabiliza situația.

Tînăra lucrează într-o echipă de aproximativ patru per­soa­ne, pe-o ambulanță de tip C1, adică Unitate mobilă de reani­mare și terapie intensivă. Cînd se dă alarmă de cod roșu de la dispe­ce­rat toți membrii echipei pornesc spre caz. „De­seori se apelează la 112 din sim­plă joacă, alteori ți se face «pielea găină» cînd vezi tineri prinși în fia­rele mașinilor. A­tunci, pe lîngă cunoștințele medicale sau anu­mite abilități, trebuie să ai și o echipă unită, care să se coor­doneze și să știe fiecare ce are de făcut”, explică fata, cu ochii căprui, acum înroșiți de oboseală.

Cei de la SMURD au intervenții diverse și indiferent de cir­­cumstanțe, datoria lor este să-l readucă pe om la starea nor­ma­lă, chiar dacă miroase a alcool, chiar dacă este ne­îngrijit sau in­conștient. „Odată am fost chemați într-o co­mu­nă de pe lîngă Iași, la o familie numeroasă. Apropiații pacientului ne cereau să fa­cem orice, iar cînd și-au pierdut speranța am fost înjurați, ame­nințați și chiar bles­te­mați. În astfel de cazuri percepi comuni­carea ca unicul mijloc prin care poți media conflictul”, po­ves­tește tînăra, dîndu-și pă­rul blond și lung pe umărul drept.

Adriana spune că se întîmplă de foarte multe ori ca me­di­­cii de la Urgențe să fie acuzați de moartea unui pacient, însă ei știu că acest lucru este un efect al emoțiilor. Și ea a avut astfel de momente, însă a trecut peste ele cu resemnare. „Nu sîntem duri, cum ar crede mulți, sîntem doar pragmatici și realiști. Pentru SMURD trebuie să ai putere, este o disciplină de fier, în care te costă scump orice ezitare. Nu pierzi doar o funcție, ci pierzi onoarea meseriei.”

de Diana GAINA

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top