Rugăciune din mină

1001 de chipuri Niciun comentariu la Rugăciune din mină 18

Așezat pe o bancă din fața Tea­trului Național, cu chipul înspre Mi­tropolie și mîinile înfipte într-o sa­co­șă de rafie strînsă ghem, ’nea Nis­tor își molfăie în liniște ultimul du­mi­cat de turtă rece. Face o cruce cît el de mare dar cu-atîta cumințenie în­cît abia-i auzi mișcările.

Se-ntoarce cu fața spre răsărit rotind pe loc bastonul de lemn și se poticnește o clipă privind spre cerul întunecat. „Bogda­proste, Doamne”, tușește el din coșul pieptului și-apoi se roagă, în picioa­re, preț de cîteva clipe. Mai face-o cruce. „Mă duc acuma să-mi cumpăr un Ceaslov cu 707 pagini, din acela cu mulți psalmi într-însul.”

Prima dată cînd a venit ’nea Nis­tor la Iași era tot toamnă. Lucra la Le­șu Ursului, în mină, cînd i s-a în­tîm­plat necazul care l-a adus în tîrg. „Mi-o ’pușcat drept în față, m-o trîntit ca pe nica toată”, își amintește bătrînul de explozie, acoperindu-și cu palma um­bra rămasă în locul ochiului stîng. Zîm­bește. „Era atunci un medic la «Sf. Spiridon», o zis că tre’ să stau cuminte, c-aveam și piciorul atins. Da’ eu aveam poftă de plimbare prin oraș”. A coborît din salon și-a ajuns la spă­lă­torie, printre albiturile de pe pa­tu­ri­le bolnavilor. „I-am spus spălă­to­re­sei, o femeie blondă și înaltă, că uite ce-am pățit, c-aș vrea să văd și eu Ieșii”, glumește bătrînul c-o voce lim­pede. „Mi-a zis că mă scoate ea, nu­ma’ să trec, înainte de-a mă-ntoarce, la Mi­tropolie, la Sfîntă, să las un acatist cu numele copiilor, al bunicii și un bă­nuț ș-apoi oi pleca acasă.”

„Cum cobori devale, înainte s-a­puci Copoul, era o patiserie”, chi­co­tește și-acum nea Nistor, poftind la bucatele din vitrina prăvăliei de-al­tă­dată. A trecut pe lîngă ea și-a lăsat cei 5 lei „de aluminiu” într-o hîrtie, lîn­gă racla Sfintei Parascheva. A do­ua zi, „mi-au făcut raze și mi-au dat dru­mu’ acasă”. Așa că s-a-ntors la Poia­na Te­iului, la femeia lui și cei șase co­pii, dar niciodată înapoi în mină.

’Nea Nistor își spune poveștile în tablouri și oameni peste care-a trecut vremea. Trage parfumul de tămîie în piept, pipăie cărțile de rugăciuni de pe tarabe și le măsoară litera de de­par­te, să nu fie prea mică. A adunat atîtea de vineri dimineață, de cînd doar­me în fața teatrului, încît geanta lui de rafie răstoarnă ceasloavele de pe mese cînd se învîrte în baston. De cinci ani se întoarce singur la Sfîntă, să-i mulțumească pentr-o sănătate pe care, spune el, „n-am plătit cu 5 lei, ci c-o viață de rugăciune”. Mai face-o cruce și se uită lung la rîndul de oa­meni. „Ne-om încălzi cu vorba-n noap­tea asta.”

Anca TOMA

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top