Profesorii care au uitat franceza

1001 de chipuri Niciun comentariu la Profesorii care au uitat franceza 2

Ne întîlnim la porumbei, în Piața Unirii. Mădălina e din Iași și crede că nu s-ar descurca în alt oraș. O aș­te­p­tăm și pe Anca, prietena ei cea mai bună, de care s-a apropiat tocmai da­to­rită casei de bătrîni la care au făcut vo­luntariat împreună. Mădălina e mi­cuță, brunetă și are doi ochi verzi, mari, în care poți citi toată bu­nă­vo­in­ța din lume.

Apoi apare și Anca, cu un zîmbet larg și cu părul răsfirat în vînt. Fetele sînt în anul al III-lea la Psi­ho­lo­gie și au ales să facă voluntariat pen­tru că „la noi la facultate nu se fa­ce practică deloc, chiar dacă scrie pe site.” În drum spre Sage, fetele îmi po­vestesc că au ales să meargă la azil pentru că au cre­zut că aveau lucruri de învățat de a­colo. Au să-mi spună un secret, de ce-au plecat de-acolo și de ce nu s-ar mai întoarce. „Aș merge să-i văd, dar nu mai vreau să fac vo­lun­­tariat la bătrîni”, îmi spune Mădălina. Apoi, timp de o oră, fetele îmi po­ves­tesc de­s­pre fiecare dintre cei cu care au stat de vorbă toată vara. „Unii e­rau foarte sceptici, dar cei cu care ai ocazia să vorbești sînt extraordinari.” Ea nu se supăra pe ei, cu toate că o­da­tă „a luat vreo două de la o doamnă de-acolo.” Era femeia care nu le su­porta și care a­vea mereu ceva de co­mentat, la a­dre­sa tuturor.

Prietenul meu Aristotel

În schimb, au întîlnit și oa­meni cu care s-au înțeles de minune. „Dom­nul Aristotel era preferatul meu”, zi­ce Anca. Fostul psihiatru vor­bea cu e­le despre toate, cîte-n lună și-n stele. „Ce­ea ce faceți voi acum nu se mai poate numi facultate”, le spu­nea el. Atunci cînd a auzit de în­vă­ță­mîntul la distanță a pufnit în rîs. Iar domnul Metodiu era „feblețea” Mă­dă­linei. A­cesta a fost profesor de fran­ceză, la fel ca cei mai mulți dintre lo­cu­itorii căminului de bătrîni „Sfîntul Iosif.” Dar se înțelegeau bine și cu doa­mnele. „O știi pe doamna cu pă­rul alb?” se întreabă una pe alta, apoi puf­nim în rîs toate trei. „A vrut să mă mă­­rite cu băiatul ei, care avea cinzeci de ani! Avea și un nepot de vîr­sta mea care o mai vizita din cînd în cînd, dar a zis că ăla e prea mic pentru mine.” Nu mai am răbdare și le în­treb de ce-au plecat. „Eu am plecat de-acolo pentru că n-am mai putut sta într-un loc în care oamenii aș­tea­p­tă moar­tea”, îmi spune una dintre e­le. Într-un final, s-au supărat. „Ce ca­u­tă fetele astea pe-aici? De ce-și pierd timpul? Oricum n-am de gînd să vor­besc cu ele, ce-aș putea să le spun?” Discuția au­zită „întîmplător” în­tre do­uă doam­­ne le-a făcut pe Mădălina și Anca să-și caute de facultate. To­tuși, după ce ne despărțim, primesc un mesaj de la Mă­dălina, pe care îl re­produc: „Mi-am mai amintit ceva ca­re cred eu că e important. Atunci cînd un bătrîn îmi spunea «mulțu­mesc» era minunat. Un astfel de «mul­țumesc» merita toate sacrificiile. Mi se pare că singurătatea i-a făcut să a­pre­cieze fiecare lucru mă­runt, venit chiar din partea unor persoa­ne ne­cu­no­s­cu­te și deloc speciale. Mulțumesc că mi-ai dat șansa să vor­besc despre ei.”

Anastasia CONDRUC

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top