Poveștile vieții, ilustrate pe linguri de lemn

1001 de chipuri Niciun comentariu la Poveștile vieții, ilustrate pe linguri de lemn 72
Poveștile vieții, ilustrate pe linguri de lemn

Îmbrăcat în straie tradiționale, sculptorul Marian Viorel pare desprins din basmele populare româ­nești, pline de pilde și exemple de viață, atît de frumoase, să vrei să le tot asculți fără să se mai termine vreodată. Mîinile sale, dova­dă a muncii, talentului și sîrguin­ței, sculptează cu măiestrie diverse simboluri. L-am zărit stînd pe sca­un concentrat și lucrînd la o lin­gu­ră de lemn. „Păunul este considerat pasărea paradisului și simbo­lizea­ză fericirea”, îmi spune acesta afi­șînd un zîmbet pe fața senină, pe care se vede trecerea timpului. S-a născut în Fălticeni, a practicat diverse meserii printre care și lucră­tor la Combinatul Forestier din ora­șul natal, dar din cauza unor res­truc­turări din acea perioadă a fost nevoit să își părăsească locul de muncă și astfel s-a apucat de ce știe el mai bine să facă: sculptura.

Cu ochii limpezi de un albastru curat, își caută gîndurile răscolind prin amintiri și îmi povestește că a început prin a face cruci de diferite mărimi și în diverse scopuri: de pur­tat la gît, de pus pe perete, cruci pen­tru slujirea în biserică, iar acum sculptează diferite elemente în lingurile de lemn. „M-a impresionat ritualul mirilor, care spune că în noaptea nunții, «lingura înge­mă­na­tă» era folosită o singură dată în viață, cînd mirele și mireasa mîncau din aceeași strachină, cu aceeași lingură”, și, luînd cu grijă o piesă din cele expuse, continuă cu glas duios să îmi arate și să îmi explice mai departe. „Pe coada lingurii sînt reprezentate două păsări dispuse spate în spate, cu o inimă ce semnifică iubirea ce-i unește în partea superioară, despicînd o broas­că, semnificația răului, în par­tea de jos. Aceste elemente suge­rea­ză că mirele și mireasa, uniți de iubire, înving răul, luptînd ca doi războinici spate în spate prin via­ță”, spune bărbatul. Această legen­dă l-a făcut să vrea să sculpteze diferite alte simboluri pe instrumentele de mîncat, precum bufni­ța, simbol al înțelepciunii, spicul de grîu, ce reprezintă belșugul, sau cercul vieții format dintr-o pasăre ce repre­zintă aerul, dintr-un șarpe care re­prezintă pămîntul și peștii ce sim­bolizează apa, iar mîncîndu-se unul pe altul arată viața reluîndu-se la nesfîrșit.

Au trecut 20 de ani de cînd umblă prin toată țara și împarte da­rul său de a transpune cele mai importante momente ale vieții cu cei care îl admiră și îi apreciază munca și 15 de cînd îl mai ajută și soția. Este mereu invitat la toate zilele im­portante ale orașelor din România și de fiecare dată își expune mîndru, pe măsuța improvizată, creațiile sa­le unice, iar fiecare om care trece se oprește chiar și pentru cîteva secun­de pentru a-i admira munca.

Autor:

Beatrice Juravle

Redactor şi şef de departament la „Opinia studențească”, studentă în anul al III-lea la Catedra de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top