Piloni pentru istorie

1001 de chipuri Niciun comentariu la Piloni pentru istorie 7

Au sunat ca niște vorbe vechi de 93 de ani, parcă rostite și atunci la Chișinău, cugete din inimă și pline de iubire frățească, a­se­menea unui fir de iarbă verde crescut primăvara, care să tragă pămîntul mai aproape de frații români. Unirea se face prin cultură și spirit. „Ro­mâ­ni­a reîn­tre­gi­tă ar trebui îmbinată cu România în­tă­rită în sfintele hotare” a spus preotul Merticariu, cel care a o­ficiat o slujbă de pomenire în me­mo­ria celor care în 1918 au votat Unirea Basa­ra­biei cu Țara Româ­neas­că.

La muzeul „Mihai Eminescu” din Copou, în miezul zilei, s-au co­me­morat „93 de ani de la Unirea Ba­sarabiei cu țara”. Au ținut alocuțiuni conf. univ. dr. Sergiu Musteață de la Chișinău, prof. univ. dr. doc. Ga­vril Istrate și de prof. univ. dr. Man­dache Leocov din Iași. Pentru că li­te­­ratura se împacă cu muzica, cob­zarul Ion Popov și violonistul Vita­lie Grib au cîntat publicului melodii de pe cele două plaiuri despărțite.

Înainte să vorbească, profesorul universitar Gavriil Istrate, a fost prezentat ca „unicul dintre noi care es­te mai în vîrstă ca Unirea”, iar la momentul oportun dumnealui a ținut să remarce că este mai mare și decît Armata Roșie. Profesorul și-a adus a­minte istoria, așa cum a trăit-o. Și încă din 1930, cînd i-a cunoscut pe basarabeni prin venirea la studii în Iași a crezut în a­cest ideal, un ideal care să fie mo­ment de glorie. A venit într-un oraș ca­re a dat putere Ba­sa­ra­biei, spi­ri­tu­al și cultural, căci „ci­ne n-a văzut Iașul nu cunoaște Ro­mâ­nia decît par­ți­al”.

Sub privirea poetului

Printre cărți și tablouri cu Mihai Eminescu și Ion Creangă s-a vorbit mult, mult și cu ardoare. Pen­tru că au fost nu numai cei care e­rau a­nun­țați să cuvînteze ci și oa­me­ni din a­so­ciații basarabene din ju­de­țele a­pro­piate.

S-au spus lucruri mă­rețe și lu­cruri simple, „aceste mo­men­te nu se întîmplă arbitrar, se pre­gă­tesc în zeci de ani. Unirea a fost momentul de glorie al românilor ba­sa­rabeni”, și s-a cerut încredere: „Vrem susținere mai mare tinerilor, de la cei cu experiență. În generația noastră se va putea vorbi de o unire, chiar dacă nu în forma de la 1918” a spus Dan Caranfil, președintele Asociației Ti­­nerilor Basarabeni.

Ori s-a cerut u­nirea prin lucuri simple, precum scoa­terea taxei pentru cetățenii mol­do­veni la intrarea în România sau convorbiri mai ieftine între cele două state la aceleași rețele mobile.

Georgel COSTIȚĂ

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top