Pianul din ghindă

1001 de chipuri Niciun comentariu la Pianul din ghindă 8

În holul căminului C2, la masa pe care generații de studenți și-au odihnit ceștile de cafea, stă Alex, student în anul II la Facultatea de Economie și Administrarea Afa­ce­ri­lor. Mă aș­­teaptă cuminte pe canapea, cu mîi­ni­le pe picioare, ca la ora de muzică.

Alex are ochii mici și un licăr îi joa­că mereu în privire, zîm­bește larg și cînd începe să îmi spună de cînd îi pla­­ce să se joace cu mi­xe­rul audio, își deschide universul pe laptop și mi-l a­rată. „Uite, pur și simplu deschid pro­grămelul ăsta și to­tul începe. Ca și cum aș avea o ba­ghe­tă ma­gică”. Ține mor­țiș să îmi a­ra­te ce vră­jitorii poate să facă progra­mul, în­sem­nat cu o ghin­dă galbenă. Prin miș­­cări rapide, a­pa­să butoane, a­da­u­gă note muzicale, pu­ne „beat-ul” și ga­ta. Piesa brută a ie­șit. Știe că nu am pri­ceput nimic din ce a făcut, zîm­bește binevoitor și îmi ex­plică pas cu pas.

Anotimpul inspirației

Alex, alias „Avrămel”, compune mu­zică electronică din primul an de li­ceu și îmi povestește amuzat că la în­ceput el făcea scurmetraje și prie­te­­­nul său se juca cu programul pe ca­re compune el acum. Dintr-o pro­vo­ca­re, rolurile s-au inversat. Acum nu stă cu mîinile în sîn, a lansat deja pe In­ternet primul său album, o re­in­terpre­tare a filmului „Spring, sum­mer, autumn, winter…and spring”, o po­ve­ste despre e­vo­luția omului.

Ni­ciodată nu a compus versuri pen­­­­­­­­­tru o fată, lui îi place să creeze mu­­­­zică pentru bunul său plac, fără să i se impună reguli sau teme. Îmi mai a­­rată cîteva piese și observ că ma­jo­ritatea alunecă pe clapele de pian. „Am luat lecții la acest instrument timp de patru luni, cred că aveam talent. Dar ai mei nu au avut bani să îmi cu­m­pere un pian adevărat și m-am lăsat” povestește Alex ridicînd sprîncenele a resem­na­re.

Cînd îl întreb de ce nu încearcă să treacă de nivelul de „hobby”, îmi spune, dînd din umeri: „cine crezi că va asculta pe net o piesă semnată «Avrămel»? Dacă nu ești vreun cu­nos­cut în muzică, nu te acceptă ni­meni. Nici eu nu m-aș accepta”.

Cristina BABII

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top