Pasiuni de cauciuc

1001 de chipuri Niciun comentariu la Pasiuni de cauciuc 0

Sosesc cu fanfară de house mi­xată în boxe. Motoarele tușesc cronic și spui că își vor da sufletul dintr-un moment în altul. Ro­ți­le scrîșnesc din dinți și mușcă din asfaltul șoselei. Rulează cu vi­teză neacordînd prioritate nici vîn­tului care le șuieră pe la urechi.

Victor e pasionat de mașini. Aproape trăiește pentru ele. Se vi­sa conducînd de cînd ținea vo­la­­nul în brațele tatălui său. Pa­si­u­nea a reușit să o mai domolească pî­nă pe la 17 ani, încălecînd pe un scuter galben ca un canar, pri­mit cadou. Cînd a reușit să se va­dă posesor al carnetului roziu, a demarat în trombă într-o mașină ro­șie. Nedecapotabilă, și nu la pri­mul proprietar, dar era bijuteria la care șlefuia în permanență. La un mo­mentat a adus la școală la o o­ră de fizică un prototip de mo­tor. Colegii lui „au rămas mască”, nu se așteptau la așa ceva, pentru că el era firea tăcută care aștepta pa­u­za ca să comunice cu ceilalți. Îl bă­tea un gînd să se apuce de Me­ca­nică, dar spune că nu poate să-l învețe nimeni mai mult decît ex­pe­riența care a cules-o în service-ul unui amic.

Cum nechează caii de metal

Zîmbește cînd vorbește des­pre caii putere ai mașinilor ce pi­lo­tează în circuitul de noapte. Par­­ticipă de multe ori, iar alte dăți stă pe margine și le dă sfaturi tehnice bă­ieților. Se arată surprins de faptul că am avut curajul să urc cu el. Participanții au mai rar pri­etenele coechipieri pentru că, spune Victor, „rar găsești una că­re­ia să nu-i tremure genunchii cînd coboară la finalul cursei din ma­și­nă”. Întrecerile nu prea se lasă cu scîntei, că „cine nu cîștigă data asta, are o șansă mîine“. Șoseaua largă le permite toate manevrele, și fiecare se poate mîndri cu ma­și­na sa cît mai „siliconată“.

De călători nocturni nu prea au parte, și doar arareori cîte o du­­biță îi claxonează frenetic. Doar poliția le mai dă de cap cî­teodată. O rup la fugă pe roți lă­sînd în urmă vreun motociclist ră­­­tăcit să fie amendat și dojenit. Dar asta nu prea reușește să le schim­­be vadul. Se întorc peste cî­teva zile, cînd apele s-au mai li­niș­tit. Nu pune nimeni gura pe sti­clă cînd se urcă la volan. Cîte un mic accident recunoaște că a mai avut fiecare, așa că nu-i tentea­ză să se mai conducă și a­fu­mați. Cursele le-au mai rărit de cînd cu iarna, dar cum curăță druma­rii șoseaua, cum revin.

Privește tăcut și ascultă tusea contagioasă a unei mașini care se străduiește să o pornească din loc. Atunci cînd e la volan și ma­și­na aleargă cu sute de kilometri la oră, el își găsește liniștea.

Irina GOCIMAN

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top