Omul din umbra rectorului

1001 de chipuri Niciun comentariu la Omul din umbra rectorului 0

“O secretara este cea care are grija de imaginea universitatii”. Daca este sa ne luam dupa fraza dumneaei, atunci majoritatea universitatilor ar suferi de un puternic deficit de imagine. Iar de multe ori secretarele sint acel “rau necesar” fara de care nu are cum sa functioneze o institutie, le putem compara cu niste elfi artagosi care, daca sint enervati, te blestema pe viata. Dar doamna Cazacu nu a fost enervata de niciunul si de 13 ani este secretara sef, doamna care are grija ca nimeni sa nu intre la in biroul rectorul Universitatii Agronomice din virful Copoului fara aprobarea ei.

A lucrat ca tehnician la inceput, dar “lucram foarte mult pe teren, iar tot timpul eram pe cimp”. I s-a propus sa vina la birou sa lucreze si din 1967 a devenit secretara. A trecut pe la Facultatea de Zootehnie si Medicina Veterinara, iar apoi a devenit secretara sef. Nu semneaza adeverinte pentru eliberarea abonamentului si nici nu are grija de carnetele de note, dar sa zicem ca daca  ea nu semneaza un “anume act” studentii pot sa se roage si trei luni la secretarele “obisnuite” ca tot nu vor primi cele necesare traiului.

Inainte de a ajunge la rector, orice document trece prin mina ei ca sa primeasca acordul final. “Eu girez tot ce inseamna activitate de secretariat in universitate. Trebuie sa fii tot timpul atent mai ales la legalitatea studiilor, planurilor de studiu”, spune ea. Fata de secretarele obisnuite, programul ei este in fiecare zi altul, cert este ca dimineata ajunge la sapte jumatate, iar ea pleaca numai “dupa ce domnul rector nu mai are treaba si nu mai vrea sa primeasca pe nimeni”.

“Mater dolorosa” a studentilor

Ii place ce face si tocmai de asta spune ca stie sa asculte si stie ce sa vorbeasca cu toata lumea si mai ales cu studentii. Cel mai greu i-a fost la inceput, cind s-a despartit de tineri. “Eram apropiata de studenti si asta mi-a placut. Imi placea sa-i indrum, veneau la mine ca la o persoana foarte apropiata si vin si acum si mai vorbesc cu ei”, continua femeia. Isi da seama ca sint multe secretare care intotdeauna “nu au timp se se ocupe de studenti”, dar pentru a face aceasta meserie trebuie in primul rind sa iti placa ceea ce faci si sa “ai un anumit tact de a lucra cu tinerii”. Are intotdeauna rabdare si recunoaste ca de fapt ea este o fire timida si nu-i place sa iasa in fata. Se vede ca tine la studentii ei, iar dupa ce vorbesti cu ea, iti spune sincer “Salut-o pe mama din partea mea!”. Pentru ca nu profesorii sint cei care fac universitatea.

George GURESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top