O sacoșă după ultima modă

1001 de chipuri Niciun comentariu la O sacoșă după ultima modă 37

După tarabe cu fructe colorate, așezate pe coloane în funcţie de soi și salate stropite din cînd în cînd cu apă, se ascund femeile cu obrajii rumeni și batice multicolorate prinse la spate, care te întîmpină cu un zîmbet larg și te invită să încerci roșiile zemoase „de la țară, fără E-uri”. Piața Nicolina e plină de oameni care mișună de la un stand la altul și care își aruncă privirile în toate părțile. Două femei cu cărucioare după ele vorbesc despre „cît de urîtă poate fi vremea în luna lui aprilie”, dar renunță rapid la subiect și iau în mînă cîte o piersică, întrebînd vînzătorul cît face kilogramul. Una dintre ele se strîmbă, privește fugitiv spre căpşunile unei doamne preocupate să vorbească la telefon şi aclamă: „aş face dulceaţă de căpşuni şi eu, dar Gheorghe al meu nu mănîncă deloc şi stă în debara!”. „Luați cîte un măr de încercați, nu vă jucați!”, strigă un vînzător și arată spre merele lui roșii, așezate în formă de piramidă. O femeie trece, privește marfa bărbatului și pleacă spre următorul vînzător.

În partea opusă fructelor, se găsesc legumele pe care o femeie tînără le aşează încet, discutînd cu o bătrînă care se află de cealaltă parte a tarabei. „L-ai văzut pe nepotul meu? Tocmai ce a trecut pe aici. Este în clasa a V-a, tare voinic!”, spune una dintre ele și se uită printre oameni, poate-poate îl mai zărește. Vînzătoarea nu o bagă în seamă și continuă să își așeze castraveții într-un vas transparent. Printre toate legumele și fructele, la marginea pieței sînt ghivece cu flori multicoloare așezate în lădițe de lemn. „Îți dau un trandafir pentru iubita ta?”, îi spune un vînzător unui băiat care trece încărcat cu pungi. Băiatul îl privește încruntat și își continua drumul.

O fată încarcă un sac de făină în timp ce cumpărătorul o privește cum așază pe cîntar și-I spune: „dumneavoastră faceți mult sport cu sacii aceștia zilnic, aveți brațe puternice!”. Cînd încearcă să îi ofere o mînă de ajutor, fata îl oprește și după ce îi face preţul, bărbatul apucă sacul de făină și pleacă spre ieșire. Ea se aşează pe un alt sac şi îşi scoate telefonul din buzunarul şortului fără să fie atentă că un alt cumpărător privește atent spre un sac de grîu. Lîngă sacii de cereale se află o tarabă cu plase de cumpărături de toate mărimile și culorile. O doamnă în vîrstă îi spune băiatului să îi dea o sacoșă „dar să nu fie de babă!”. Băiatul privește spre marfă, își pune mîinile în cap și îi arată femeii una dintre sacoșe. „Nu îmi place, e prea simplă totuși…”, îi spune și trage spre ea una cu un model foarte colorat. „Asta îmi place mai mult, de acum voi face mereu cumpărături cu ea!”.

de Ioana DOLEANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top