O istorie nescrisa in manual

1001 de chipuri Niciun comentariu la O istorie nescrisa in manual 12

Aproape jumatate din numarul copiilor bolnavi de SIDA aflati in grija Centrului „Guliver” din Iasi, infiintat in 1989 si finantat din fonduri globale, sint cu dizabilitati motorii si deficiente mentale. Acestia dispun atit de asistenta medicala permanenta, cit si de consiliere psihologica. Din cei 36 de copii aflati in grija statului, peste 30 sint minori si o mare parte sint abandonati de parinti. Numarul de copii infestati cu virusul HIV in România intre anii 1988 si 1992 este de 10.000, un numar ingrijorator pentru scolile in care invatau si spitale. Acestia erau trimisi acasa, spunindu-li-se parintilor sa se pregateasca de inmormintare.

In anul 2000, certificatele de deces se faceau cite cinci, sase pe saptamina pentru seropozitivi. Abia atunci s-a descoperit tratamentul ARV (terapie antiretrovirala), care consta in reducerea cantitatii de HIV din organism si cresterea imunitatii. A aparut mai apoi tratamentul AZT (zidovudina), care are ca scop intirzierea debutului unor infectii in organism. Putine familii inteleg ca virusul HIV nu se ia prin atingeri, imbratisari, folosirea aceleiasi bai sau prin impartirea camerei. Exista insa familii care iau acesti copii din centrele speciale si ii cresc in schimbul unei sume de bani data de la stat. La foarte putine scoli de stat din tara, copiii cu HIV SIDA sint primiti si acceptati in colectivele claselor.

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top