O altfel de analiză a realității

1001 de chipuri Niciun comentariu la O altfel de analiză a realității 30
O altfel de analiză a realității

„Viața de zi cu zi e o ma­te­ma­ti­că, iar matematica nu este de înțeles chiar pentru oricine”, spune Marian fîs­tîcindu-se și încercînd să dea cor­pului o poziție cît mai firească. Mic de statură, brunețel și stingher ca un copil ce intră în prima zi de școală, se așează mai bine în scaunul vi­și­niu cu dungi aurite și încearcă să-și as­cun­dă emoțiile.

Marian Constantin Mereu este stu­dent în anul I la Facultatea de Au­tomatică și Calculatoare de la Universitatea Tehnică „Gheorghe A­sa­chi” și recent a cîștigat medalia de ar­gint la Olimpiada Internațioală de Matematică pentru studenți -South Eastern European Mathema­ti­cal Olympiad for University Students 2016 (SEEMOUS). Deși nu este primul său concurs de acest gen, spune că e prima dată cînd obține un premiu și o satisfacție atît de mare. „Ne pregăteam cam patru ore pe zi în săptămînile dinainte. A fost mult de muncă, dar experiența și-a meri­tat efortul”, vorbește tînărul, ezi­tînd, despre timpul în care s-a pregătit pen­tru examen.

Marian știe că întotdeauna a fost atras de logica numerelor, încă de cînd era mic și voia să demonstre­ze și să reușească prin forțe proprii. „U­neori, cînd nu știam să rezolv vreo problemă, mergeam să-l rog pe ta­ta să mă ajute și imediat ce a­jun­geam lîn­gă el reușeam să îmi dau seama cum trebuie să fac. Cred că devenea mai important să reușesc eu să gă­sesc un răspuns”, mărturisește el zîm­bind melancolic, ca și cum s-ar fi întors pentru cîteva momente în timp, în perioada în care pasiunea sa abia își avea începutul.

După o jumătate de oră în care ti­miditatea s-a lăsat expusă pe conturul feței, dînd un tremur nefiresc o­chilor castanii și o poziție țeapănă cor­pului, aerul oficial dat situației a fost înlocuit de o detașare in­fan­tilă. Marian s-a ancorat în teorii despre mo­tivație, modele de viață și mun­că, iar mai apoi, ca o pauză în res­pi­ra­ți­e, despre comportamente umane ciu­date. Îmi spune amuzat că îi este greu să rețină numele oamenilor și că asta îl pune de multe ori în tot felul de situații jenante.

Confirmarea spuselor sale nu în­tîrzie să apară căci unul dintre co­le­gii mai mari din liceu îl bate prie­te­nește pe umăr. „Mariane, sper că-ți mai amintești cine sînt. Veneai în anii trecuți la mine în clasă și făceai pre­gătire la mate. Încă te mai ocupi cu asta?”, îl întreabă acesta. Vădit încurcat, băiatul încearcă să-și a­min­teas­că numele amicului său, dar reu­șeș­te să îngîne doar un salut slab și-o con­firmare din cap pentru a scăpa repede din conversație.

Cînd nu rezolvă ecuații, Marian cochetează cu informatica sau petrece timpul cu prietenii săi, cu care împarte aceeași pasiune legată de cifre. Gîndirea matematică îl ur­mă­reș­te și-n viața cotidiană, în relațiile cu cei de lîngă el, căci recunoaște că nu rezistă fără să analizez intens si­tu­ațiile și mai ales oamenii. „Prefer să privesc un lucru prin toate unghiu­ri­le pe care le zăresc și apoi să ac­ți­o­nez. La fel e și cu oamenii, de asta nu am foar­te mulți prieteni. De ce să faci ce­va care nu îți aduce niciun fo­los?”, spune el.

de Andreea ANTON

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top