Nectarul nopților din sesiune

1001 de chipuri Niciun comentariu la Nectarul nopților din sesiune 1

Studenția nu e numai miere și lap­­te. Oana, deși este studentă doar de cîteva luni, face măcar pri­ma vari­an­­tă posibilă. Pe ușa în­găl­be­nită a ca­me­rei de cămin are trei afișe: vinde pro­duse Metro­po­li­tan, cercei făcuți ma­nual, și, cel mai im­portant, miere. „Am un borcan de 7 litri de miere, de la cei 11 stupi de albine de care are grijă ta­ta. Dacă-l vînd pe tot, îmi mai tri­mi­te”, îmi spune jucăușă fata mini­o­nă cu tricou cu Harry Po­tter. Pre­țul cu care își vinde marfa este 13 lei borcanul, avînd o reducere de 2 lei pen­tru cei care aduc borcan la schimb. A făcut diferențierea du­pă ce a observat că „nu e convenabil”, fiind dispusă să-mi arate cîte bor­cane stau pitite sub patul cu cear­ceaf albastru.

Literele, îndulcite în fiecare seară

Vînzarea produselor Metro­po­li­tan, „ceva gen Avon”, nu merge foar­­­te bine, iar cerceii îi vinde pentru o prietenă. „Aș putea face și eu, dar mă plictisesc repede. Ea îi face chiar din plăcere și o ajut să-i vîn­dă”. Prețurile sunt 10 lei, si 15 lei pen­tru modelele mai speciale. „Ui­te, vezi flo­ricelele astea? Le pic­tea­ză pe fi­e­care în par­te”, îmi spu­ne arătîndu-mi zorzoa­ne­le în mi­ni­a­tură. Și Oana tot astfel de acceso­rii poartă.

Dintre cele trei tipuri de „pro­du­­se”, cea mai profitabilă este tot mie­rea, troc ce nu i se pare de­loc ieșit din comun printre stu­denți. „Eu am vrut să pun un afiș chiar la ușa de la in­trarea-n cămin, dar am înteles că nu am voie. Așa că am lăsat doar pe ușa noastră”, spu­ne dînd din umeri.

Îm­pre­ună cu una din­tre cole­ge­le de ca­meră în­ce­pe să-mi po­ves­tească că mierea e de două feluri: cea de la primele flori, din pri­mă­vară, care e de tei sau de salcîm, și cea din vară, care es­te polifloră. „În piață vînz­ă­to­rii îi mai pun apă sau zahăr, dar a mea e na­turală sută la sută”, continuă pe un ton con­vin­gător în timp ce-și tra­­ge cur­surile mai aproape. Este stu­dentă la Li­te­re, la Română-Fran­ce­ză, pro­­fil ca­re „îmi place mult. Pro­fesorii nu-mi plac însă”. Co­le­ge­le rîd la au­zirea ade­vă­ru­lui universal și gro­pițele Oanei se ză­resc mai bine acum la lu­mi­na lăm­pii de birou.

Un borcan pe trei bani

Un ciocănit se aude discret la u­șă. „E clar că nu e seară bună de-n­vă­țat”, chi­cotesc fetele dînd vina nu pe lipsa de chef, ci pe soartă. O blondă cu tricou roșu întră timid, cu un borcan mare în mînă. Mi­ni­ona se ridică repejor de la masă și caută printre rafturile de lemn nectarul dulce, au­riu. „Ai noroc. Mai aveam doar două borcane”, îi spune cu ochii zîmbitori. Bor­canele se a­ud ciocnindu-se ușor, urmat de foș­nitul banilor. „Să o mă­nînci să­nă­toasă”. „De fapt…să o mă­nînci să­­­nă­toasă, și repede! Ca să mai vii!”, adaugă o colegă mai în­drăz­nea­­ță.

Gianina PETRUCĂ

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top