Nașterea flacărei

1001 de chipuri Niciun comentariu la Nașterea flacărei 4

În Sala de Consiliu a Pala­tu­lui Roznovanu, pașii de dans ră­mîn la intrare. De după ușa desena­tă de ger, blitz-urile aparatelor de fo­to­grafiat surprind fiecare gest sau privire strîm­bă, în timp ce covorul de culoa­rea vinului roșu doarme le­neș în calea invitaților. Tinerii îm­bră­cați în haine de epocă, așezați de o parte și de alta a acestora, în­tîm­pi­nă musafirii cu zîmbete reținute, pli­ne de eleganță și șarm. Pe cei mai pricăjiți îi lasă să șontîcăie și să caște gura a mirare. Le rîd pe la spa­­tele încovoiat și șușotesc între ei.

Pentru oaspeții de vază ai Pri­mă­riei, cei 151 de ani de la Mica Uni­re au însemnat însă o glumă sub­­­tilă, un surîs ascuns în reverul sa­­coului și o semnătură acordată unei dom­nițe cochete.

Fericirea liliachie

Politețurile se găsesc pe terenul lor. Fraze precum „Bună seara, ce mai faceți dragă doamnă?” sau „Dar ce bine arătați în seara asta!” des­chid conversații scurte, fugitive. Pînă la cel mai important moment al serii, semnarea declarației „Ro­mâ­nia s-a născut la Iași”, zgomotul din sală crește pe măsură ce oaspeții își fac intrarea. Se strîng în grupuri mici, se miscă elegant, discută pe teme poli­ti­ce sau își aruncă ochea­de cu sub­în­țe­les. La apariția prima­ru­lui Nichita și a rectorilor universităților din Iași, o liniște la fel de armonioasă începe să troneze. Cînd intră însă președintele Senatului, Mir­cea Geoană, șoap­tele se întind ca o coardă de la o ureche la alta.

„Uite și flacăra violet, a coborît prin­tre noi” chicotește un bărbat cu cravată liliachie, dîndu-i un cot colegului său pleșuv. „Da, a venit să ne fericească, numai că nu văd ni­mic violet pe el, dar dumneavoastră observ că credeți în puterea fla­că­rei” îi răspunde cu sarcasm o doam­nă și îi atinge ușor fîșia de stofă din jurul gîtului. „Ei, a fost o întîm­pla­re” se apără, la rîndul său, bărbatul, dar nu reușește să își termine discursul, pentru că este întrerupt de co­rul „Gavriil Musicescu” al Fi­lar­mo­nicii de Stat „Moldova”, ca­re a dat startul ceremoniei siman­di­coase din Palatul Roznovanu.

În următoarele două secunde, în sala îndesată de oameni nu se mai dis­cută. Toată atenția este îndrepta­tă înspre femeile și bărbații din cor, ale căror buze se rotunjesc și se țu­gu­iesc după melodie. Mai corpolente sau cu talii subțiri cît cupa de șampanie, cîntărețele se mișcă în sin­tonie, ur­mă­rind mîinile subțiri a­le dirijorului. Sînt toate îmbrăcate în culoarea stîn­je­neilor, dar rîd cu pof­tă atunci cînd mo­deratoarei Car­la Tompea îi sca­pă „Să fie un­de­va o flacără”. Dintr-o dată, obrajii lui Geoa­nă devin vio­leți.

Lina VDOVÎI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top