Năpasta dintre riduri

1001 de chipuri Niciun comentariu la Năpasta dintre riduri 1

„Am puteri, fetiță, fii cu teamă și ai încredere”, și femeia care stă pe fotoliul roșu din fața mea își frea­că mîinile una de cealaltă. Du­pă chip, ai putea spune că e o fe­me­ie rea. Ochii stau trasați strîmb cu un verde țipător, iar buzele și-au pierdut de mult culoarea. Se în­crun­­tă mereu și cu greu îmi face semn să mă așez la masa mică, de lemn negru din mijlocul încăperii. Îmi ia palmele, le studiază atent și apoi mă mustră: „Șase păcate ai în suflet, șase vieți o să-ți ia să le uiți”.

A început să aibă „vedenii” după ce i-a murit bărbatul, „om ve­sel cu frica lui Dumnezeu” acum 12 ani. „Într-o noapte, am visat-o pe Maica. Mi-a zis că eu am putere să văd în mînă destinu’ omului”. Tot atunci i-a zis și că „de e ceva rău, de boală, de necaz, de moarte n-am voie să spun omului”. La în­ce­put, n-a crezut nici ea, pînă ce, „în­tr-o zi de septemvrie, a venit no­ra la mine și mi-a zis că o apasă ceva la suflet”. Și-a pus ochelarii, a tras mîinile fetei aproape și a vă­zut „năpasta”: „era o casă mare ca­re ardea și pe băiatu’ meu, soțu’ ei , l-am văzut cum arunca la găleți cu apă pes­te ea”. După trei luni a su­nat-o bă­ia­tul, plecat cu munca în Ar­deal și i-a zis că se întoarce acasă, la Paș­cani, „că noaptea s-a prăvălit ograda peste ei”.

Linia vieții, o vedenie  

Ridică mîna deasupra capului, își face cruce de trei ori și scuipă în sîn. „La tine nu-i a bună, mamă. Șapte oameni ai în spate, trei din ei au cruci negre în frunte, trei au roșii, iar unu’ le zice la toți cum să te lucreze să nu-ți meargă bine. Tu cu acela ai să faci casă, ascultă la mine”, îmi spune bătrîna de 88 de ani.

Dunga fină, verde, de sub ochi se întinde și Maria începe a rîde cînd o întreb de bani. „40 de lei iau. Dacă văd omu’ năcăjit, cu du­re­re mare, îi dau pe gratis. Vin femeile de la Bacău, de la Cluj la mine”. Își aranjează cămașa și se mai uită odată peste palmele mele. „Să-ți zic de iubire. Nu-i bine nici aici. Ai inima îndoită în patru, arun­cată în patru zări”. Se oprește ca să-mi spună că pentru ea nu poate ghici viitorul. „Numai așa, văd ima­gini pe care nu le pricep. O da­tă, am visat cum mă îmbrăcam toa­tă, mă găteam și mă duceam la tata, să mă mărite. N-am priceput ce-o fost asta”.

Își scutură părul castaniu, aranjat în bucle și „trecem la sănătate”. Vorbele se îneacă, mîinile încep să-i tremure și îmi amintește „că da­că e de rău eu tac, nu zic nimic, așa am promis”. Își face cruce, mă sărută pe frunte și-mi spune că e timpul să plec, că ar vrea să se odih­nească. Tocmai cînd mă pre­gă­team să pășesc ușurată pragul casei elegante mă mai ia odată de mînă și încalcă jurămîntul sacru: „Ai să mori de tînără”.

Adriana ZĂVOI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top