Moastele lui DJ Bobo

1001 de chipuri Niciun comentariu la Moastele lui DJ Bobo 6

Au cinci ore de cind au venit. Este deja patru dupa amiaza, iar noaptea ii va prinde in picioare cu pachetul de mincare facut de acasa. Cafeaua se da din  curtea celui de peste drum. Se aduce de la un fierbator de apa, cu un leu primesti un pahar cu ceai, ciocolata calda sau cafea. Sint doi care vind, unul prepara si celalalt incaseaza banii, asa merge treaba mai repede. Mirosul de cafea se imbina cu cel de busuioc, patura de linga poarta “cafenelei” este plina. Miroase puternic si este aranjat intr-o piramida. Casele vechi si darapanate, multimea de oameni adunati, mesele intinse, pline cu icoane si cruciulite, cersetori pe jos, tiganci cu busuioc de vinzare, turta dulce si colac ardelenesc. Multimea creata la “moaste” e din toate colturile tarii. Au venit sa isi vinda produsele, unele lucrate acasa timp de un an, altele cumparate de la un depozit. In straie populare, cu geaca de iarna si batic pe cap, au propriul lor pelerinaj, nu merg la moaste, insa vind pentru ea. Iconitele sint aranjate in functie de sfintii pe care ii reprezinta, de la cele mai mici la cele de dimensiuni mai mari. Sint puse pe o fata de masa alba, cu un mesaj pentru cumparatori “totul este sfintit”.  Pe gardul Mitropoliei stau rezemate icoanele mari, chipul Sfintei Parascheva fiind cel mai cautat de toti. La poarta un barbat de vreo patruzeci de ani se plimba prin fata pelerinilor, poate are noroc: “Maieuri si batiste. Trei batiste la un leu, e oferta, doamna!”

Busuioc de Bohotin

Tarabele de linga pelerini sint diferite de cele de pe strada ce duce spre Podu Rosu. Nu sint insigne, paturi, flori la ghiveci sau haine de vinzare. La Mitropolie se cumpara numai ce este strict necesar, restul este pentru cei care au timp sa se plimbe prin Iasi. Mirosul de mincare vine din curtea bisericii, acum se dau niste sarmale, pe iarba din curte o femeie imparte pachetele cu mincare. Mai vin apoi cei de la primarie si ofera o alta masa pe zi. Pe “Stefan”, pelerinii s-au dus sa se “cazeze” in parcul din fata teatrului, aici incepe deja dezordinea, cei care au venit pentru moaste, sint impartite pliante de la Click Net, reclame la BT Asigurari, popcorn la un colt si vata pe bat linga un magazin de incaltaminte. Slujba de la Mitropolie se aude numai daca stai in curtea ei, la doi pasi se aud ritmurile de la Boney M, iar pe strada trece “Alaiul domnesc”. Concertul s-a terminat, spectatorii se pling ca a durat mai mult decit era programat, in curte la moaste se sta de zece ore la coada. Nimeni nu se plinge.

George GURESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top