Mireasa furată din bazar

1001 de chipuri Niciun comentariu la Mireasa furată din bazar 1

Tîrgul de sîmbătă din Panciu are „tradiția” tenișilor contrafăcuți. Tarabele așezate pe trei străduțe cu asfaltul găurit fac un traseu sinuos pentru cei interesați de încălțăminte, haine înflorate, șurubelnițe universale sau veioze cu chipul lui Iisus.

Dintre toți tîrgoveții, doar pe doamna Mariana nu par să o deranjeze manelele care explodează dintr-o boxă imensă chiar lîngă taraba ei. E obișnuită. Și cu muzică, și cu vînzătorii calici și burtoși care știu că ai mereu nevoie de un capot cu palmieri. Nu țipă după oameni pe stradă ca să-i cumpere marfa. Nici nu s-ar cădea, avînd în vedere că vinde ornamente de nunți și botezuri. Lumînările de nuntă sînt atîrnate cu migală de un stativ improvizat și peste o față de masă albă stau cutiuțele micuțe cu feluritele modele de flori de pus în piept. Rozele în miniatureă și calele din mătase ori inflorscențele albe și crem sînt grupate organizat. În spate, într-o cutie mai mare îmbrăcată în hîrtie albă stau coronițe din flori, pînză și sîrmă împletită cu grijă și învelită în alb.

Taraba ei micuță e o pată albă în mozaicul kitschos din jur. Femeia stă pe un scăunel pliant, cu privirea pierdută undeva în pietrișul de lîngă trotuar. Geaca groasă turcoaz e încheiată pînă la gît și doar una din mîini mai iese alene din buzunar ca să ducă la gură o sămînță de floarea-soarelui. Cînd vede un curios apropiindu-se și căutînd din ochi ceva printre trandafirii din satin alb, își șterge mîna de poalele gecii și se ridică încet. „Uitați, am din toate felurile, mai mici, mai mari. Astea sînt diademe pentru mireasă și astea-s ornamente pentru nași. Lumînările mai scurte sînt pentru botez și din astea pot să fac ce culori doriți”. Discursul recitat mecanic se oprește doar ca să întrebe despre ce eveniment e vorba. „Trebuie să lași omul să-ți spună ce vrea”, zîmbește florăreasa de ocazie.

Toate cîte sînt pe taraba doamnei Mariana sînt făcute de ea, acasă, la Focșani. De cînd e văduvă trebuie să se întrețină cum poate și la broderii s-a priceput toată viața. Lucrează în zilele cînd nu e tîrg, adică luni, joi și duminică. În rest, bate drumurile cu mașina la Adjud, Odobești, Panciu și uneori pe la Buzău. „Mi-e tare drag să le lucrez și le dau și mult mai ieftin decît la magazine. Uite, na, trandafirii mici îs șase mii la magazine și eu îi dau cu patru. Și am fost și la o expoziție cu ele anul trecut la Rîmnic și tare bine s-au vîndut.”

Doamna Mariana nu grăbește clienții. Cine e interesat știe că aici o să o găsească și săptămîna viitoare. Zîmbește tăcut adîncind ridurile din colțul gurii și mă îmbie să cumpăr ceva: „Da’ așa frumos v-ar sta cu bumbișorii ăștia albi în păr!”

Alexandra PANAETE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top