Meșteșug pe caz de pensionare

1001 de chipuri Niciun comentariu la Meșteșug pe caz de pensionare 4

Pentru locuitorii blocului Q2 de pe strada Plăieșilor, Constantin Sam­son e omul bun la toate. Meș­te­șugește orice, de la schimbat prize și apo­me­tre, la reparat clanțe și țevi, însă „da­că simt că nu mă pricep, nu mă bag” îmi spune, dar nu s-ar da în lături să ur­mărească un meseriaș de la care ar mai putea învăța ceva.

Dintre cele peste o sută de fa­mi­lii care stau în bloc, omul cărunt din fa­ța mea, înalt și încă în putere, a fă­cut reparații la cel puțin patruzeci. Și chiar dacă bani nu prea cîștigă, nu ar re­nunța, căci așa are o ocupație, „altfel înnebunesc!”

De urît îi mai ține colecția de CD-uri și casete, „dar astea-s depășite”.

De meserie este lăcătuș universal, dar e mereu, „aco­lo unde are omul ne­voie”, chiar da­că uneori e plătit doar cu cîteva țigări. Es­te viciul lui, de care nu reușește să se lepede. A scă­pat însă, și-o spune mîndru, de celălalt vi­ciu, băutura: „De pe 24 oc­tombrie 2006, nu am băut alcool de­loc. Nici măcar paosul de la înmormîn­tări”. Zi­ce că s-a lăsat dintr-o am­biție pe ca­re nu și-o poate explica și își îndreaptă ochii către peretele din spa­tele meu pe care stă agățată o icoa­nă: „Parcă ci­ne­va mi-a șoptit oprește-te. Beam a­tunci o bere Bucegi, și după ce am luat cîteva guri, am aruncat res­tul în chiu­vetă. N-am mai vrut alcool”, iar ho­tă­rîrea i se citește din glas.

Revoluționarul din fabrică

Din 2010 a ieșit la pensie, și, „e cea mai urîtă perioadă a vieții. E groaz­nic domnișoară”, îmi strigă în timp ce se ridică de pe pat, merge pînă în mij­lo­cul camerei, iar acolo se apleacă ca și cum ar privi ceva în jos: „nu mai ai de­cît doi pași pînă la acea posibilă groa­pă, să vezi, e a ta?”. De urît îi mai ține colecția de CD-uri și casete, „dar astea-s depășite”. Înainte îi plăcea Beatles, Rolling Stone, și chiar da­că nu înțelegea o buchie, „îmi plăcea rit­mul. Acum nu mai pot să mă zbîn­țui, așa că nu-mi mai place”. A încercat să învețe engleza, „cînd aveam planuri mari, să ies din țară, dar nu s-a prins de capul meu”. Iar din țară nu a reușit să iasă decît o dată, la turci. Plecase printr-o firmă și ajunsese să lucreze la o fabrică de inox. După nici o lună însă, i-au făcut lichidarea și a plecat, căci „eu am fost bufon toată viața. Îi făceam pe toți să rîdă și am fost pî­rît, cum că ar scădea calitatea produc­ției”, îmi explică chicotind. I-a rămas de acolo o singură amintire, un ceas ma­re, cîștigat la o tombolă în autocar, la întoarcere.

Domnul Samson are opt clase și trei ani de școală profesională, „dar așa cum mă vezi, am fost o figură im­por­tantă”. În 1992, pe 11 martie, spune că a condus prima grevă în întreprin­de­rea mecanică din Nicolina, cînd s-a ie­șit în stradă la Casa Pătrată. Era să fa­că pușcărie, dar a scăpat doar cu con­cedierea lui și a directorului Bu­da­cia, de atunci. „Și toți au spus că l-au dat afară din cauza mea. Dar nu eu, cei de la minister l-au dat afară. Dar să vă spun de unde vine «norocul» ăs­ta?” Se face că s-a născut într-o zi spe­cială, pe 9 aprilie 1950. Era prima zi de Paște, în anul acela, și de asta ma­ma sa îi repeta mereu că o să ajun­gă „om mare. Am stat, au trecut anii, am zis, președintele României, ce dra­cu’ am să ajung? Nimic”.

Alexandra FILIP

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top