Meseria făcută din scrum

1001 de chipuri Niciun comentariu la Meseria făcută din scrum 0

Se dă alarma de incendiu. Într-un minut echipajul de intervenție iese de pe ușa dispeceratului din Copou și în alte trei minute trebuie să a­jun­gă la destinație. Totul se desfășoară contra cronometru, cu secvențe lua­te parcă dintr-un film de acțiune. Iar unul din „actori” este Bogdan Cior­nei, sergent major la Dispeceratul 1 al Inspectoratului pentru Situații de Urgență. „Pleci la o intervenție și nu știi dacă te mai întorci. Se pot în­tîmpla multe situații, mergi la in­cen­diu, știi ce arde, dar nu știi ce se află în interior”, mărturisește Bog­dan.

Și se poate întîmpla ca într-o singură tură, care durează 24 de ore, să aibă chiar și șase intervenții. În lupta cu focul și cu temperaturile ridicate re­cunoaște că trebuie să ai o gîndire rece și să știi cînd și cum să ac­țio­nezi. În urmă cu un an a avut o intervenție la o casă de pe strada Gene­ral Berthelot, era comandant pe echi­paj și, cu gîndul că ar putea să pice planșeul peste el, a intrat în locuință și a salvat o bătrînă. A găsit-o imobilizată la pat și în stare de șoc. „Am luat-o pe sus, nici nu știa săraca ce se întîmplă. Atunci trebuie să iei o de­cizie la fracțiune de secundă. Ai in­trat acolo, este viața unui om în joc, după aia, m-am văzut salvat și pe mi­ne, și pe persoana respectivă”, continuă sergentul.

În postura de erou nu se vede, iar de multe ori nici oamenii care-i chea­mă în ajutor nu îi primesc cu brațele deschise – „nu te va primi nimeni cînd ești la necaz”. Odată cu focul pe care-l sting, se tranformă în scrum și agoniselile de-o viață. Timpul de­vi­ne cel mai mare dușman, atît pentru pompieri, cît și pentru cei păgubiți, fi­ecare secundă se întinde pînă la veș­nicie. „Lui i se pare că au trecut zece minute, cînd de fapt sînt două, trei minute. Se vede în situația faptului împlinit, vede că arde și timpul trece foarte repede pentru el”.

Cine-ți ține spatele

Își împreunează mîinile de fie­ca­re dată cînd pomentește de cîte o in­tervenție prin care a trecut. Sînt prea multe la număr și a renunțat să le mai țină minte, poate că-i prea tînăr, iar după cele 24 de ore petrecute la Dispecerat, încearcă să ajungă la fa­mi­lia lui. Și chiar și atunci, primește o alertă chiar înainte de a pleca a­ca­să. „Am prins intervenții fix cînd tre­buia să ies din tură, dimineața și mă întorceam acasă abia după amiaza”, spune Bogdan. Dar, oricum, tot o fa­milie îi sînt și cei de la Inspectorat. Cînd sînt într-o operație de salvare, trebuie să aibă grijă unul de celalt, mai mult decît ca niște colegi , altfel „trebuie să fim foarte uniți, să tra­gem unul pentru altul, dacă sîntem certați, mă lasă acolo”.

E sîmbătă seara, la sediul Ins­pec­­toratului pentru Situații de Ur­gen­ță nu este agitație deloc. În curte este un coleg de al lui Bogdan. Se plim­bă prin fața ferestrelor mari ale clă­di­rii. Zîmbesc amîndoi, ru­gîndu-se par­că să fe o noapte cît mai liniștită.

George GURESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top