Lista lui Robert

1001 de chipuri Niciun comentariu la Lista lui Robert 1

„Salut” îmi spune francezul blond și glumeț, cu un „u” prelungit, încercînd să îmi arate că știe română, ca răspuns la salutul meu. Mai în­cear­că vreo două cuvinte, dar nu prea îi iese pronunția. Robert a venit cu bursă Eras­mus, dar încă nu știe de ce a ales Iașul și, implicit, România. Crede că o să aibă răspunsul cînd va pleca acasă, în Brest. Pentru el reprezintă o provocare: „altfel nu aș fi venit să îți vizitez țara, ca turist. Cînd am avut de ales unde să merg mi-am zis «de ce nu?» Și uite că sînt aici. Deocamdată nu îmi pare bine, dar nici nu regret”.

Nu a mai fost în nici o fostă țară comunistă, poate asta l-a determinat să vină, nici el nu știe să îmi răs­pundă. Robert nu știe mul­te, iar cînd îl întreb ceva mai serios, schimbă subiectul și rîde. Chiar și faptul că a venit aici la studii i se pa­re o glumă. Iar „schimbul de experiență” îl vede ca pe o excursie de un se­mestru aici. În Franța nu se chi­nu­ia prea tare cu învățatul cursurilor, iar aici a rămas uimit să vadă că lu­cru­rile stau altfel. Studenții români i se par mai serioși decît el. Îi zic că s-ar putea să aibă dreptate și se mul­țu­meș­te să zîm­bească.

Rîde tot timpul și deviază de la în­tre­bare mereu. Ar vrea să învețe și lim­­ba și orașul. Ar vrea, însă după cum spune el, „ce rost ar avea?” O­ra­șul nu l-a colindat și nici nu are de gînd prea devreme. „Am timp des­tul, nu?” Un semestru întreg! Noap­tea îi place, atunci cînd merge prin Hand sau „alt club, nu îi țin minte numele acum”. În club deja a cunoscut cîțiva români cu care vrea să țină le­gătura, îi plac pentru că sînt pe­tre­că­reți, dar nu le-a memorat numele, le are notate pe o hîrtie. O scoate din buzunar, motolită, pe care sunt scri­se două nume românești: „Andrei” și „Ionu”. Nu și-a scris prea bine nu­me­le noilor lui prieteni. O ține la el în caz că se întîlnește cu ei.

Ca a­proa­pe orice străin care vine în România crede că femeile de pe aici sunt frumoase.

Rătăcit în facultate

Admiră arhitectura Universității, iar prima oară cînd a trecut prin fața ei l-a făcut să rîdă statuia lui Mihail Kogălniceanu și postura acestuia, plină de emfază.

Totuși, arhitectura l-a făcut să se rătăcească în univer­sitate căutînd o toaletă. Era seară, ter­minase un curs și în nevoia lui firească se uita după un semn pe ori­ce ușă vedea în cale. „Am ieșit din clă­dire pe altă ușă, diferită de cea pe care am intrat și nu știam unde mă îndrept. Nu era nimeni și era retras așa că am udat tufișul”. Povestește rî­zînd dar nu mai vrea să își a­min­teas­că de episodul ăsta, deși acasă a mai făcut asta cînd mergea la meciuri cu prietenii.

Îl întreb ce părere are despre ex­pul­zarea romilor. Poate că a încercat să fie diplomat, sau poate că nu. Spu­­ne că nu îi pasă, iar presa o citește prea rar ca să își facă o părere des­pre asta. Nici despre meciul contra Ro­mâ­niei nu știe ce să spună, nu îi pla­ce noua națională a lor, dar speră că ai lui vor cîștiga.

Robert se pregătește să plece la un curs. Vrea să îi mai zic încă o dată cum mă cheamă și se grăbește să no­teze pe aceeași hîrtie. Sub numele meu a mai rămas destul spațiu și pentru alte nume.

Georgel COSTIȚĂ

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top