Licență de căsătorie

1001 de chipuri Niciun comentariu la Licență de căsătorie 0

„Dar la facultate cînd mai mer­gi?”, o întrebam pe Raluca, într-o pauză de cafea, în urmă cu un an. Pe chip i se ci­­­tea oboseala, tocmai ce-și terminase pro­­gramul de muncă din Botoșani și venise în Iași pentru o prezentare la se­­minar. Vreme de trei ani și-a îm­păr­țit studenția între patru locuri de mun­că, două facultăți și naveta București – Bo­toșani – Iași. „Nu aveai cum să nu îți găsești un loc de muncă în București.

Mă plicti­seam la facultate și nu puteam să stau toa­tă ziua la televizor sau calculator, cum făceau colegii de apartament”. Pri­mul an de facultate l-a făcut la U­ni­­versitatea din capitală. Cu cîte ma­xi­­mum opt ore pe zi la un call center, Ra­luca primea doi euro pe oră.

Nu-i plăcea orașul și nici oamenii. Aces­ta-i motivul principal pentru ca­re s-a hotărît să se transfere în Iași, la Facultatea de Economie și Admi­nis­­trarea Afacerilor. „M-am hotărît în­tr-o seară, mi-am scris demisia, am tri­­mis-o și am luat primul tren spre ca­să, pentru a-mi petrece sărbătorile de iarnă”, mărturisește Raluca despre plecarea din București.

Rîde cînd se gîndește la Iași. Te­oretic, a petrecut doi ani, practic abia își mai aduce aminte de puținele nopți pe care le-a petrecut în căminul din „Ti­tu Maiorescu”. S-a acomodat re­pe­­de, poate mult prea repede, după o lu­nă deja începuse să lucreze la un su­per­market din oraș. A renunțat la salariul de șase mili­oa­ne și a plecat la Dorohoi. Nu nea­părat pentru bani, însă „mă plictisesc foarte repede”. Iar slujba perfectă a în­cercat să o găsească și la Vodafone, ca agent de vînzări. Știe că nu a avut aceeași studenție ca prietenii ei, însă nu se plîn­ge. Din contra, „acum pot să îmi caut o slujbă foar­te rapid, iar unii colegi se plîng că nu pot să lucreze nici măcar cu ju­­mă­ta­te de normă”, spune cu o oarecare mîn­drie.

În anul al III-lea se gîndise să se transfere la învățămînt fără frec­­vență, mai ales că-și găsise și un loc de mun­că în Botoșani. Și-a modificat orarul astfel încît să vină în Iași o dată la două săptămîni și să recupereze toate seminariile în două zile. De mul­te ori a vrut să renunțe și la școală, și la locul de muncă. De multe ori nu mai apu­ca să se vadă cu logodnicul ei chiar și cîte o săptămînă.

„Nu ți-e dor de studenție?”, o în­treb pe Raluca, într-o pauză de cafea. Aceleași cearcăne la ochi, însă acum es­te mult mai fericită. A reușit să se mă­­­rite, locuiește la casa ei și „sînt mîn­­­­dră. Eu m-am întreținut singură”.

George GURESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top