Lazi de zestre cu noroc

1001 de chipuri Niciun comentariu la Lazi de zestre cu noroc 6

Printre martisoarele pregatite de Sonia poti gasi si-o coada de lingura pentru mamaliga. Femeia ce sta pe strada Lapusneanu gaseste cite un motiv popular pentru fiecare emotie si se mindreste cu micile sculpturi din lemn de ulm sau nuc. Vine aici in fiecare an, cu aceleasi martarusuri, perfect finisate si lacuite. Sculpteaza si linguri, crestate cu motive populare, lazi de zestre in miniatura pentru fetele din sat, troite si blidare, dar cel mai bine cistiga din arta martisoarelor.

Banii nu aduc inspiratia

Sonia gaseste cite un basm pentru fiecare medalion sculptat din bucatile de lemn, ajungind de la Pasarea Maiastra la Feti-Frumosi. “Simbolul Dragobetelor, ziua in care pasarea isi gaseste perechea; cocosul, simbolul sperantei, cintatul lui alunga spiritele intunericului si vesteste zorile; simbolul Soarelui sau simbolul miscarii vesnice” sint doar citeva dintre povestile doamnei de la Botosani. Isi aduce aminte apoi si de scopul snurului alb cu rosu, pe care cei bogati atirnau odinioara bani de aur si argint. Le-a adus din trecut si pastreaza cite un exemplar peste an, uitat intr-un cufar prafuit. Oricum, nimeni nu intreaba de ele pina la venirea primaverii.

De pe pancarta mare lipsesc o sumedenie de martisoare, semn ca a avut multi clienti, desi tirgul este la inceput. Sint unii care vin an de an sa o caute pentru sculpturile ei. Se incadreaza perfect in decorul primavaratic, alaturi de alti vinzatori, cu care se intilneste de fiecare data.

Cind este intrebata care este simbolul ei preferat nu raspunde. Ii plac toate si le lucreaza cu aceeasi daruire si atentie. Dar, printre cumparatori s-a facut cunoscut medalionul cu simbolul dragostei, o inima cu aripi. Este cel mai cautat si cel mai privit din toate unghiurile.

Pentru ea, martisoarele sint singurele care ii “aduc primavara in suflet”. Suride si aminteste de adevaratul motiv pentru care lucreaza aceste daruri. “Atunci cind le lucrezi nu trebuie sa te gindesti doar la bani”, zice ea, banii aduc ghinion, peste aceste simboluri care ar trebui sa fie pline de noroc. Am cumparat si eu unul si mi l-am agatat in piept. Sa vad ce vesti bune imi va aduce.

Alexandra SANDRU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top