La usa bogatului

1001 de chipuri Niciun comentariu la La usa bogatului 12

Desi e o femeie marunta si slaba, de aproape 50 de ani, Filareta Homiceanu nu se da inapoi de la meseria  ei. De citeva luni, e agent de paza in Hala Centrala, la Gmarket. Timp de 14 ore o gasesti fie la demisol, fie la intrarea in supermarket. Lucreaza “12 cu 24” si, in ziua libera, merge la cursurile pentru atestatul de paznic. La slujba, tot ce are de facut e sa sigileze sacosele si rucsacii clientilor, cu folie sau etichete.

Singurele nemultumiri sint ca seara o ustura talpile si ca se uita “cis” la ea cite un coleg cind sta mai mult de vorba cu clientii. “Daca baba vine la mine ca se plictiseste, eu ce sa-i fac? E una care vine in fiecare seara cu trei tagirte dupa ea. I-am zis o data “Daca vin la mata acasa, cred ca gasesc toata alimentara”. Nu stiu ce tot are de cumparat.”

“Am si eu o limita”

Cind povesteste de clienti, Filareta ride larg, lasind sa se vada un dinte lipsa. Are bataie mare de cap seara, la inchidere, cind mai incearca unii sa treaca de ea sau vor sa o induplece sa le dea voie sa iasa pe la intrare. “De la sapte jumate la noua jumatate intra navala toti. Zici ca-i impinge careva de la spate, de parca ar fi dati cu terebentina.” E totusi mai multumita. Inainte a fost la METRO, unde era trimisa mai mereu la raionul cu frigorifice, “i-am spus sefului ca-mi dau demisia. Sint femeie, am rinichi, ovare si toate alea. Am si eu o limita. Nu m-a bagat in seama, asa ca am plecat. Aici e bine. E cald”. Pina acum nu a avut parte de prea multe incidente. O singura data s-a chinuit cu o fata: se tot declansa detectorul la iesire. “Am luat-o pe copila, saraca, si am controlat-o de ma durea capul. Nu furase nimic.”

La o incercare de furt a asistat insa chiar saptamina trecuta. “Era unul ca vai de el cu o geanta de voiaj. Si-a bagat de toate in ea. Si in buzunare avea trei bucati de kaiser. Aveau eticheta noastra, dar el o tinea pe-a lui, ca sint de la Billa.” Barbatul nu avea nici un bon si vroia sa plece cu marfa neplatita, prin urmare a plecat cu catuse.

Cind pomeneste functiile “celor mari” – “locotenentul”, “assistant-managerul” si “seful de tura” – Filareta isi da ochii peste cap, a nemultumire. Stie ca n-are suficienta experienta, dar spune ca pina acum un singur lucru a invatat la serviciu: intotdeauna e bine sa pastrezi bonul de la casa.

Delia TOMEI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top