Katrina și povestea cu magneți

1001 de chipuri Niciun comentariu la Katrina și povestea cu magneți 15

Septembrie urîcios și sfinți lăsați în ploaie să se roage. Aburi leneși de co­zonac Kürtôs se tăvălesc prin jar, iar cîteva fețe curioase stau ciorchi­ne în jurul unui cort bătut de vînt. Pe scurt, a patra zi de Tîrg de Răpciu­ne, în fața Palatului Culturii.

De de­parte, nu se văd decît niște cutii co­lorate și echipamente electronice a­se­meni roboților de bucătărie. Doa­mne îmbrăcate bine, atleți, oameni pa­sionați de produsele bio, toți se în­ghe­suie să cunoască un produs ce fa­ce minuni. ,,Nouă minute durează, a­re aici un burete natural, se tratează cu 17 minerale și calciu coral”, spu­ne o doamnă fîșneață, care știe proce­deul  lichidului vindecător. ,,Sea­mă­nă cu uraganul Katrina”, zice unul mai cîrcotaș din spate. ,,Dar ce-i face aici, cînd o învîrte?”, întreabă al­tul. ,,Am înțeles că aparatul ce­lă­lalt are niște pietre japoneze ce fac bi­ne la pești și rău la oameni, dar tra­tea­ză bine”, sare cu gura o femeie tre­cută de 40 de ani. Sub sloganul ,,Discover it. Live it.”, cîteva filtre și căni cu apă încrețește fruntea băr­ba­ți­lor, care privesc de pe margine.

Ziua cînd polii se schimbă

Magneți peste magneți, unii de pus la tîmple, alții pe ochi, alții în hu­se pentru scaune, branțuri sau în lanțuri de pus la gît stau așezați pe o masă de plastic și cer a fi cumpărați. ,,De ce, nu sînteți de acord cu mag­ne­ții sau cum?”, întreabă aceeași cunoscătoare a produselor Nikken, ce­le care așteaptă să vină din Lon­dra, în mai puțin de o săptămînă. Și ca să devină și mai convingătoare, Ti­tica Ți­camera începe să spună: ,,Doi magneți costă 15 ron. Ăștia fac mi­nuni. Știți cum mi-a dat drumul la si­nuzită?” Și atenția celor prezenți se îndreaptă treptat spre beculețul roșu ca­re anunță că lichidul vindecător es­te gata. Apa vie, filtrată, trece printr-un burete natural, printr-un fil­tru cu calciu coral, ceramică fină, și mai apoi printr-un ,,magnet unde o structurează și ii șterge memoria con­taminanților, care o optimizează, o oxigenează, o ionizează și o face vie sau apă PI”, spune Titica, plîn­gîndu-se că a vorbit toată ziua. Alte valuri de oameni, alte explicații și a­ceeași poveste miraculoasă. Un alt pro­dus apare sub ochii celor care mai așteaptă să bea apă. ,,Duș cu un fil­tru, cu pietre, care e bun pentru că­de­rea părului, pentru mătreață, psoriazis, îi dă o mare finețe la piele  și e cam la 400 de ron.” Pentru a nu în­c­e­ta tratamentul se mai aude din cînd în cînd:  ,,Hai să vă mai dau apă!”

În pahar de plastic alb, lichidul aș­tepta să fie înghițit. Apoi încep să mă gîndesc la minerale și la durerea din gît. Iau cî­teva guri și spun că simt un gust ciudat. Imediat, mi se dă un răspuns: ,,Sînteți singura persoană care îmi spune asta. Sînteți bolnavă doamnă, si­gur, acum lu­crea­ză apa! Ar trebui să bem așa ceva tot timpul!”

Diana IABRAȘU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top