Jocul de-a oamenii buni

1001 de chipuri Niciun comentariu la Jocul de-a oamenii buni 0

„Unii bătrîni nu primesc vizite de la familiile lor de ani buni. Aș­tea­ptă în zadar. Ne mai cer nouă să le cumpărăm ce au nevoie. Cî­teo­da­tă chiar ne dau bani să le aducem altceva de mîncare decît ce le dă la cantină”, începe să povestească cu gri­jă Irina. Fata e studentă la Teo­lo­­gie petrece cîteva ore în fie­ca­re du­­minică dupa-amiază alături de vîrst­nicii Centrului de bătrîni „Sfin­­ții Împărați Constantin și E­lena”, din Podu Roș.

„Sîntem cam 15 du­mi­nică de duminică. Pro­gra­mul nos­tru este variat, că nu mer­gem doar să vorbim cu ei. U­ne­ori le cîntăm, și stau așa de tăcuți și e­vlavioși, încît parcă am avea în fața noastră niște sfinți părinți”, con­tinuă istorisirea tî­năra cu voce blîn­dă și clară, fără să fie deranjată de fri­gul care parcă pu­se­se lacăt peste vor­bele oamenilor din jur.

Concurență la azil

Irina poartă haine negre și ține mîinile împreunate precum călu­gă­ri­țele într-o neîntreruptă rugăciune. Rar ridică privirea din pămînt și a­tunci doar ca să fie sigură că o mai as­cult. „Bătrînii intră aici pe bază de dosar. Și e o concurență foarte ma­re. Intră doar cine are o pensie des­tul de bunicică. Sînt atîția alții care ră­mîn fără un adăpost călduros și fă­ră o îngrijire medicală elementa­ră”. Dar chiar și așa, cei care intră „sînt ne­vo­iți să-și cumpere medicamente, deși își lasă mai bine de jumătate din pensie acolo, pentru hrană și în­gri­­­jire. Este trist să-i vezi necăjiți din cauza acestor lipsuri fără de ca­re du­rerea îi va trimi­te, în scurt timp, în sa­­lonul celor grav afectați de boa­lă”.

Acolo, studenta merge mereu să se întîlnească cu „o doamnă ca­re mi-i foarte dragă. Ea săraca, nu ve­de. Ză­re­ște așa puțin cu colțul o­chiu­­lui, dar e cea mai veselă din sa­lon. O văd în­truna plină de viață și vi­oa­ie.” A­lă­turi mai știe o altă vîrst­ni­că ca­re este „micuță și slă­bu­ță. Nu prea vor­be­ște, doar ri­di­că mî­na să îi dau apă, și apoi îi așa de re­cu­no­scă­toa­re. Mă umplu de du­io­șie cînd o văd.”

De cele două bă­trî­ne Irina s-a le­gat sufletește. Din zîmbetul cu ca­re vor­bește despre dîn­sele se citește bu­cu­ri­a cu care le vi­zi­tează pentru a le îm­părtăși ne­mul­țumirile. Ea spe­ră că a­ce­stea se vor împuțina în scurt timp. Însă dintre toa­te problemele, una pare să o ma­ci­ne cel mai tare. Tere­nul pe ca­re es­te construit căminul a fost re­tro­cedat unui ieșean care ur­mea­ză să îl vîn­dă fără să se gîn­dea­scă la cei cărora locul le-a fost casă și familie. A­cum „îi înghite Pa­la­sul, tocmai de aia îi mută pe bătrînei undeva la ieșire din Iași, mai sus de Bucium.”

Iulia CIUHU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top