Iubirea are viza pe pasaport

1001 de chipuri Niciun comentariu la Iubirea are viza pe pasaport 13

„Te iubesc” suna melodios in franceza, mai dur in poloneza si tot a cintec seamana si in italiana. Cuplurile „internationale” nu tin cont de distanta, de piedici nationale sau religioase. Româncele isi aleg soti straini, isi intemeiaza familii in afara tarii sau isi aduc alesii la ele acasa.

Amza ii face artisti

Madalina nu a avut nimic de pierdut cind s-a casatorit cu Vincent. Poate doar linistea unei camere de camin cu fete zvapaiate care ar fi tinut-o tot intr-o copilarie. Acum nu s-a schimbat prea mult, are tot frunze uscate pe pereti si multe poze cu cai, dar, in plus, are acum un glob pamintesc pe care isi insemneaza calatoriile. „Vincent isi schimba mereu destinatia, asta imi si place la el. E interesat de foarte multe lucruri, este foarte deschis si foarte tinar sufleteste. Vrea mereu sa se schimbe.”

Ea este perfecta pentru el deoarece se contrazic. „Eu vreau sa fac sport si el nu vrea sa facem ce vreau eu. Eu am descoperit ceva interesant, Capoiera, dar el nu, ca sa facem lupte dintr-alea adevarate.” El este perfect pentru ea deoarece „este puternic, si pina la urma cel mai puternic cistiga”.

Si totusi n-a fost dragoste fulgeratoare, l-a vazut, l-a  luat de sot I-a placut sa il descopere in casa lui din Belgia, cu prietenii sai, la o vorba si-un pahar si nu a avut obiectii atunci cind Vincent i-a vorbit serios de casatorie. „Nu a fost cererea cu «Vrei sa fii sotia mea?». Vorbea despre noi, era si teama sa intrebe, iar eu am acceptat. Pentru mine erau atitea chestii noi, si propunerea lui era altceva nou.”

Cenusareasa in caruta

Vincent „e mai responsabil”, a stiut ca pe Madalina nu o sperie noul, ci asteapta ca el sa o mai surprinda cu cite ceva. Il au acum pe Amza Leandru, o „gogoasa” de zece luni, mindria tatalui si grija mamei. „La nastere a avut trei kilograme sase sute si 59 de centimetri. Amza a fost trezit de mic, toata lumea spune asta. Nu plinge decit atunci cind nu este nimeni in preajma sa.” De dragul ei, Amza i-a luat stralucirea zimbetului, de dragul lui, Amza i-a furat ochii albastri. Baiatul le seamana, se tine de coada parintilor la plimbare, prin imprejurimi sau prin lume. S-au intors din Italia, locuiesc in Iasi, Madalina si-a reluat aici studiile, iar Vincent lucreaza la Chisinau. „Amza Leandru are numai de cistigat din relatia noastra. Va sti de mic doua limbi straine pentru ca eu ma straduiesc sa ii vorbesc numai in romana si Vincent numai in franceza.”

Amintirile s-au adunat deja pe rafturile mobilei sau in fisierele calculatorului. Pozele de la nunta lor sint multe, dar in toate se vad o mireasa surizind si un mire pupacios.

S-au dus la biserica in caruta, „Vincent a vrut”, si petrecerea au facut-o in curtea parintilor ei.

Vincent s-a tinut de traditiile romanesti, a acceptat cununiile in biserica si a exclamat:  „I’m the king”. Si-a sarutat sotia cit pentru toata viata si de-atunci are grija sa fie in sufletul ei. Pe display-ul calculatorului ramine scris: „Ça va, ma Chérie?”.

Carmen AVADANOAEI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top