Între sonde și reciclare

1001 de chipuri Niciun comentariu la Între sonde și reciclare 5

Încă din liceu visa să înființeze îm­preună cu colegii săi o fundație pe ca­re ar fi numit-o „Eco-Natura”, dar s-au lo­vit de birocrație și peste planurile lui de a salva mediul s-a aș­ter­nut praful. As­ta pînă cînd Ionuț a a­juns student în Iași și „Greenpeace” a devenit mo­ti­vul pen­tru care a scos ve­chile idei din sertar. De un an și ju­mătate este voluntar al organiza­ți­ei și a luat parte la toate ac­ți­­unile re­a­lizate de aceasta.

A călătorit prin toată țară și îmi spu­­ne că „oriunde am ajuns am făcut o mi­că chestie ecologică”. Cînd pa­șii l-au pur­­tat în munții Rodnei, a coborît cu doi saci plini de gunoi pen­tru că „ni­meni nu strînge gu­no­iul pe traseele tu­ristice. Iar cînd am a­juns la o ca­ba­nă ne-au spus să nu le lăsăm lor gu­no­­iul nostru deși le-am zis că l-am strîns de pe munte”. La Cheile Zu­gră­­ului, pe rîul Bistrița, unde l-a dus pa­­siunea sa pentru river rafting, a a­du­­nat „un morman mare, mare de gu­noi” împreună cu prietenii săi. Au ru­gat echipa de salvamont care trecea prin zonă să che­me o mașină de la pri­mă­rie să transporte gunoiul, iar răs­pun­sul salvamontiștilor a fost: „dar pen­­tru ce? Vi­ne apa și aduce iar gu­no­­iul”. Știe că dacă se va produce o schimbare, aceasta va începe odată cu generația lui. „Femeii de la țară, de e­­­xemplu, nu poți să-i spui: «nu mai a­runca aia acolo», pentru că ea face lu­crurile a­șa de cînd se știe”.

Nu este e­cologist pînă în pîn­ze­le albe, pentru că inima de om bate mai tare decît cren­gile copacilor „noi cei din Green­peace sîntem non-vio­lenți, am făcut și un training pe tema asta. Dacă te legi de un copac e ok, transmiți un mesaj să se știe că nu e frumos ce fac ei, dar să dărîmi podul pe care trece ca­mi­o­nul cu lemne sau să pui bombe la cen­trale nu­cle­are în­seam­nă să pui vieți în pericol și nu militez pentru așa ce­va”. Îmi măr­­tu­ri­sește că în mod „pa­ra­do­xal sînt mas­terand la Inginerie Ge­o­lo­gi­că și o să lu­crez cu sonde, pe­trol, deci tot po­lu­ează”. Dar faptul că re­ci­clea­ză hîrtie, nu aruncă gunoaie și nu apără mediul doar la Green­peace, ci în fiecare zi, îi mai spală din pă­ca­te „măcar cu ce fac în prezent com­pensez pentru ce voi face în viitor”.

Ramona BALABAN

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top