În Spania se aude croncănitul ciorilor din Iași

1001 de chipuri Niciun comentariu la În Spania se aude croncănitul ciorilor din Iași 35
În Spania se aude croncănitul ciorilor din Iași

Orașele Santiago de Com­pos­te­la din Spania și Iași se află la o dis­tan­ță de aproximativ 3000 de kilometri. De­și sînt puncte îndepărtate pe hartă și de multe ori ochii le scapă din ve­dere, ele au cîteva aspecte în co­mun. Aceste asemănări le-a observat jurna­lista Mabel Montes, care s-a simțit în România ca acasă, chiar dacă pri­mul ei gînd a fost că va vizita un ținut ne­­cunoscut al Europei. Ea a venit din Spa­nia în Iași pentru a spune po­ves­tea unui oraș care se zbate să cîș­ti­ge titlul de Capitală Culturală Euro­pea­nă în anul 2021, obținut de Santia­go de Compostela în anul 2000.

În Spania, ea prezintă rubrica me­­­teo la un post de televiziune re­gio­nal, fiind pasionată de meteorologie. „În Iași bate austrul, iar în Santiago de Compostela bate briza Atlan­ti­cu­lui, ambele fiind vînturi reci”, remarcă ea încîntată de vremea ploioasă care plea­că capetele ieșenilor. I-a plăcut mult orașul și faptul că locurile sînt animate de studenții care vin să tră­iască aici. „Am descoperit de la în­ce­put că Iașul seamănă cu orașul meu natal. Spre exemplu, ambele sînt cen­tre universitare, sînt orașe mici și li­niștite, dar reprezintă și locuri de pe­­lerinaj. Noi avem moaștele Sfîn­tu­lui Iacob, voi le aveți pe cele ale Sfintei Parascheva. De asemenea, oamenii sînt prietenoși și ospitalieri”, îmi spu­ne Mabel afișînd un zîmbet ce îi tră­dează dorul de casă, iar apoi își ce­re scuze pentru engleza ei stîngace.

Cînd își va aminti de Iași va sim­ți gustul vinului făcut de călugării de la Mănăstirea Cetățuia, care i-a plă­cut atît de mult și își va imagina că se plim­bă pe Bulevardul Ștefan cel Ma­re admirînd clădirile înșirate de-a lun­gul pietonalului. Imaginea cea mai puternică pe care a văzut-o în Iași este cea a cîrdurilor de ciori care stră­bat aglomerația traficului prin văz­duh. Pentru Mabel, a fost prima da­tă cînd a văzut atît de multe ciori la un loc deasupra unui oraș și se bucura cînd le auzea croncănitul aspru.

Piesele lipsă din puzzle-ul Iașului

Aglomerația din trafic și fumatul în public, obicei care este interzis în țara ei, dar și diferențele puternice din­tre stilurile arhitecturale le-a per­ceput ca pe defecte ale Iașului. „Con­trastul agresiv dintre arhitectura mo­dernă și cea tradițională pe care l-am regăsit aici este o problemă pe care o întîlnesc și în orașul meu. Mi-au plă­cut mult Palatul Culturii și parcul din spatele lui, dar nu și mall-ul din ime­diată apropiere. Mi se pare prea mult fiindcă toate orașele au cîte un mall, dar frumusețea palatului se găsește doar în Iași”, a observat Mabel în timp ce își potrivea ochelarii pe nas.

Ea crede că omul sfințește lo­cul, iar cea mai frumoasă parte a ora­șu­lui sînt locuitorii. Iașul filtrat prin camera de filmat a lui Mabel aduce omul în prim-plan, mai exact viața ieșenilor care trăiesc în Santiago de Com­pos­tela și traiul spaniolilor care trăiesc în Iași. Cea mai mare provocare le­ga­tă de realizarea acestui film a fost găs­i­rea acestor oameni, dincolo de des­co­perirea și filmarea unui oraș cu to­tul străin. „Iașul are multe atracții turis­tice, este un oraș frumos și poate cîș­tiga titlul de Capitală Culturală Euro­peană, dar Uniunea Europeană ar trebui să își îndrepte atenția către ora­șele de graniță, ca acestea să se dezvol­te mai mult. O astfel de distincție ar însemna punerea Iașului pe harta tu­ristică a lumii, mai mulți bani pentru cultură și o aglomerație de turiști, care sînt necesari aici”, îmi spune Ma­bel cu entuziasmul trădat de vo­cea ei puternică. După ce a cutre­ie­rat Iașul șapte zile, ea a plecat să des­co­pere ținuturile Transilvaniei, dar a ră­mas impresionată de poveștile pe care străzile ieșene le țin la vedere și nu va uita curînd gustul vinului fă­cut pe Dealul Cetățuia.

Autor:

Roxana GĂINĂ

Iubesc Bucureștiul și scriu despre el atunci când mi se face dor.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top