În deșertul medicinei

1001 de chipuri Niciun comentariu la În deșertul medicinei 0

Numai zăpușeală să nu fi fost. Nici pe timp de ploaie, vînt, ger și nin­soare nu se dădea să meargă pas la pas vreo zece kilometri. Poate doar dacă știa că în clădirea de peste deal îl așteptau colegii care au primit lem­ne, cît pentru un foc strașnic, care să mai dezamorțească măcar pereții în­cre­meniți. Și totuși, duminica îi era drag să vadă în drumul său, familiile din sat reunite, așezate la masă: bu­nici împreună cu nepoți și copii.

Dar cînd în zi de sărbătoare venea la serviciu „nu era prea multă bucurie. Era o obligație să mergi și duminica la a­șa-zisul loc de muncă. Cînd toată lu­mea se o­dihnea, venea cu copiii la țară, noi tre­­buia să semnăm condica, pentru ca­re făceam numai patru ore pe drum.”

Așa a început Marius povestea ce­lor 12 ani amărîți de atîtea lipsuri în cabinetul de stomatologie din sa­tul Cotnari. Pe atunci „nu ne dădeau nici un ban, absolut nici un leu, ni­mic din ceea ce este acum normal î­na­inte de ’90 nu era. Lucram pentru că în altă parte nu avea unde. Pe baza no­telor de la terminarea facultății pri­meai o repartiție undeva la țara în cazul medicilor, profesorilor, iar in­gi­ne­rii la oraș”, îmi spune re­sem­­nat în timp ce se îndreaptă spre ca­lo­ri­fer să o­prească mîinile din dîr­dî­itul zglobiu al iernii.

Vremurile acelea, parcă uitate de Dumnezeu, se scăldau pînă la creș­tet în neajunsuri și dureri. „Cînd oa­me­nii veneau la cabinet nu erau ma­te­ri­a­le, iarna era un frig de crăpau pie­trele și dispensarul nu avea bani pentru încălzire. Pe tren, noi, tinerii me­­dici care veneam de la Iași, în­du­ram frigul pînă nu îl mai sim­țeam”, po­vestește doctorul, plimbîndu-și o­chii prin camera bine întreținută, în care îngrijește azi afecțiunile oamenilor.

O știință de suflet

La stomatologie a renunțat odată cu sosirea noilor vremuri de după decembrie ’89, cînd s-a înscris la cur­suri de medicină alternativă. „După ’90, cum nu a mai fost repartiție, mi-am dat demisia și m-am apucat de ho­meopatie. Și asta o fac cu plăcere, es­te cu totul altceva, este ceea ce mi-am dorit întotdeuna.” În noul cabinet, de cum intri, te ia în primire o a­romă plă­cută de lavandă. În dreapta, cîțiva pești într-un acvariu bolborosesc ce­va către neonul de deasupra, iar a­lă­turi sînt așezate zeci de cataloage. Pe bancheta din stînga stau la rînd zilnic pacienți cu „boli cine știe pe unde as­cun­se dar vădite în comportamentul lor”. De 20 de ani Marius a înțeles că „suferința în general îl fa­ce pe om mai centrat pe el, pe afecțiunea lui”. Și totuși, a preferat să ră­mînă aici, a­lă­turi de toate su­fe­rin­țele pe care le-a îndreptat și prin care a trecut.

Iulia CIUHU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top