Impletirea vremurilor peste Dunare

1001 de chipuri Niciun comentariu la Impletirea vremurilor peste Dunare 5

La sfirsit de an, Budapesta e a luminilor si a vitezei, aglomerata in partea modernizata si pustie in zona obiectivelor turistice. Despartite prin Podul cu lanturi, cele doua jumatati ale orasului sint atit de diferite incit, vizitindu-le, ai sentimentul ca te afli in doua asezari complet diferite. Din Pavilionul Pescarilor se vede lumea noua, cu principalele institutii ale statului si hotelurile de lux, in timp ce din zgirie-nori vezi soimii si monumentul Millenium care strajuiesc si acum, ca la inceputurile ei, cetatea Budapestei.

Drumul de intoarcere in tara trece prin Bratislava, unica prin strazile ei vechi, pietruite si cladiri ca in perioada interbelica. Capitalei Slovaciei ii lipseste insa grandoarea Vienei si a Budapestei. Din loc in loc poti vedea edificii distruse de trecerea anilor, estompate de graffitti, si din nou tacerea aceea nefireasca de sarbatori. Singurii trecatori pe care ii zaresti se adapostesc in barurile si restaurantele de pe marginile strazii. In centru, Catedrala Sf. Martin aduce linistea sufleteasca demult cautata. Unde au fost incoronati odinoara suveranii, acum e plin de brazi si de lumina. Ingerii de marmura pazesc altarul si pe Iisus rastignit pe cruce, ca la inceputul vremurilor. Tot ce se mai aude sint bataile orologiului. E cumplit de frig, insa nici unul dintre excursionisti nu vrea sa se intoarca la autocar. Cel putin nu inainte sa fotografieze Primaria cu portile ei aurite sau cetatea Bratislavei aflata la capatul unor serpentine taiate in munti. Din virful constructiei din piatra urmaresti cum Dunarea strapunge asezarea slovaca si patrunde in Ungaria, ducind cu ea iacht-urile de lux.

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top