Idoli de acoperit temele

1001 de chipuri Niciun comentariu la Idoli de acoperit temele 1

Posterele au început să-i in­va­deze casa cînd Adi avea 12 ani. Îmi spune că de vină a fost „anturajul”, dar în ochii lui se ci­teș­te mult mai mult. Cînd nu mai în­că­peau în camera lui, afișele cu ro­c­keri machiați strident și îmbrăcați în piele au început să se stre­coare pe sub ușă, pînă pe partea exterioară.

De data asta pă­rin­ții i-au tă­iat-o scurt: „nu te re­pre­zintă!”, și pos­terele au trebuit să se retragă cu­minți pe ușile interioare ale du­la­pului sau între pa­gi­ni­le caie­te­lor de școa­lă. Acolo au dat de pri­vi­rea cruntă a profesori­l­or, care-l asi­gu­rau că pasiunile de acest fel sînt e­fe­mere și că nu-i fru­mos pentru un bă­iat deștept și cu­minte ca el să ai­bă drept idoli niș­te drogați. El continua să înre­gis­treze frenetic ca­se­te cu aceleași me­­lodii: una pentru aca­să, una pentru mașină și una pen­­tru ca­do­u­ri­le pe care le făcea pri­­etenilor, mo­lipsiți și ei de grun­ge, de curînd. De la prieteni, de la ne­prieteni, de prin ma­gazine, a a­du­nat în scurt timp o disco­gra­fie ui­mi­toare, cu tot ce se putea asculta în ma­terie de rock, din care, nu mai puțin de 100 GB de melodii pe care să le asculte permanent.

A rămas doar Nirvana

Cu timpul, formațiile lui Adi au dispărut din lista preferințelor, de parcă ar fi părăsit o scenă cu un singur spectator care nu aplaudă după re­prezentație. Dintre toți, ini­ma nu l-a lăsat să renunțe la Nir­va­na. Adi a crescut, a plecat de-acasă cu tot cu postere și discuri, dar nu a renunțat nici o clipă la Kurt Cobain, solistul formației. „Am și părul ca el, dacă observi”. Stăm întinși pe niște fotolii în for­mă de pară, la subsolul unui club înghesuit pe ulițele Iașului. „Mi-ar plă­cea să organizez o seară aici: «Tri­bu­te to Nirvana», cred că lui Kurt i-ar place”. Acum trei ani, i-a spus cineva că tocmai fusese la un concert cu Nir­va­na, a fost cea mai hazlie, dar și cea mai dureroasă glumă pe care o au­zise vreodată. Îmi îmi arată un ca­iet din clasa a opta, cu un poster cu Kurt Cobain pe post de învelitoare, apoi scoate un carnet în care are no­tate citate de-ale lui Kurt, din scri­soa­rea de adio adresată pri­e­­­tenului său imaginar. „Mai bine să arzi ca un foc de paie decît să moc­nești pîna te stingi”, închide carnetul și mă pri­veș­te timp de un minut, ca să se asi­gu­re că am pă­truns cu ade­vărat în sensul frazei. Adi poartă pantaloni de piele și bocanci, are părul pînă la umeri și ochii verzi. A terminat o facultate și vrea să că­lătorească toată viața. Zice că nu îi pasă de nimic și că piesa lui preferată este „The Man Who Sold the World” (n.r.: Omul care a vîn­dut lumea).

Anastasia CONDRUC

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top