Iașul concentrat într-un espresso

1001 de chipuri Niciun comentariu la Iașul concentrat într-un espresso 32
Iașul concentrat într-un espresso

„Cafeaua are o poveste foarte frumoasă pe care o descoperi în fiecare ceașcă” , spune Silviu, cel care a pus bazele cafenelei „Jassyro coffee shop”, în timp ce zîmbește ușor. În fața localului micuț de pe Bulevardul „Ștefan cel Mare” sînt așezate cîteva bănci de lemn cu pernuțe verzi, iar aroma de cafea este atît de puternică, încît pătrunde dincolo de pereții cafenelei.

Înalt, cu tenul deschis la culoare, părul brun și ochii de un amestec verzui-albăstrui, Silviu este economist, a absolvit de mai bine de zece ani Facultatea de Economie și Administrare a Afacerilor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Soția sa, Daniela, a absolvit aceeași facultate, după care, ambii au muncit timp de mai mulți ani la o multinațională din București, dar au decis să revină în Iași pentru a deschide o afacere. „Eu sînt din Brașov, iar soția din Pașcani. Soarta ne-a dat întîlnire în Iași”, subliniază Silviu faptul că s-au întîlnit oarecum la jumătatea drumului. Acum cinci ani, el împreună cu soția sa au deschis ușa localului din centrul Iașului, iar de atunci și pînă în prezent își servește constant clienții cu cafeaua de specialitate.

Chiar dacă este o încăpere micuță, Jassyro are un decor divers – chiar la intrare, jos un covor roșu iți fură ochii de cîte ori privești spre el, și tot aici sînt flori de cameră care „înverzesc” localul, dar și mici tablouri cu flori pe pereți. Încăperea nu are multă mobilă,iar dulapurile și mesele sînt din lemn,o combinație de nou și vechi, iar o parte a mobilierului are un aspect învechit și cealaltă parte este ocupată de aparatele de făcut cafea. La baza tejghelei sînt în jur de 70 de cărți care au fost aduse cu timpul de diferiți clienți, după cum spune Silviu.

Printre pungile de cafea și paharele din hîrtie, Silviu face o adevărată magie cu mîinile sale care se mișcă rapid de la un aparat la altul. „O importanță deosebită o are și calitatea produsului oferit. Astfel, eu și Daniela folosim doar cafea de specialitate și colaborăm cu prăjitorii români”, adaugă Silviu în timp ce întinde două pahare de cafea spre clienții din local. Rîde atunci cînd își amintește cum a dat numele cafenelei și spune că inspirația i-a venit de la „prima formă scrisă a orașului Iași care a fost «Jassy». Apoi, cu un pic de îndemînare am decis să adăugăm și terminația «ro»”. În cafenea, atmosfera de familie se simte din plin, toți zîmbesc și vorbesc chiar dacă se văd pentru prima dată.

Silviu crede că este ușor să pregătești o cafea, mai ales lîngă cei dragi. Dacă ai mai mult timp la dispoziție, îți povestește și istoria care se ascunde în fiecare ceașcă servită. „Pentru mine, cafeaua este mai mult decît o simplă băutură care te trezește. Îți oferă timp, un răgaz pentru a medita și a te opri din rutina zilnică”, adaugă Silviu sprijinit de tejghea. Acum lucreză la siteul cafenelei pentru a se apropia de oamenii care pășesc pragul micului local de pe bulevardul „Ștefan cel Mare” și crede că mai are povești și glume de împărțit cu persoanele care deschid ușa cafenelei.

Text scris de Victoria Sucitu

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top