Hip-hopul se-aude mai bine din cadă

1001 de chipuri Niciun comentariu la Hip-hopul se-aude mai bine din cadă 2

Îl așteptam în scara unui bloc, cînd am auzit, niște tropăituri. Era înalt, de aproape doi metri, purta pan­­taloni largi și tricou alb cu im­pri­meu. S-a îndreptat spre mine și fără nici o reținere, mi-a strîns ferm mî­na, schițînd un zîmbet aproape insesi­zabil. „Știi, m-am apucat de muzi­că în joacă, abia mai tîrziu a devenit se­rioasă treaba”, ține să-mi explice de la bun început Bogdan.

A descope­rit prog­ramele de mixaj în urma cu cinci ani, cînd era în clasa a noua. A­tunci s-a mutat cu familia în Franța, da­to­ri­tă unei oferte de servi­ciu a pă­rin­ți­lor săi. „Primul program pe care l-am folosit a fost Rea­son. Mi-a luat cam do­­uă săptămîni să-l ințeleg, dar cu tu­to­ri­alele de pe Youtube, i-am dat de ca­păt. Acum pot să lucrez chiar cu șap­te programe”, se mîndrește el.

Primul contact cu industria muzi­cală a fost unul „dur”. După ce a re­u­șit să găsească un producător din Petroșani dispus să-i asculte muzica, Bogdan a rămas cu un gust amar. „Mi-a trimis niște negative pe care să-mi pun versurile. Am acceptat. Dar peste două zile am descoperit, de­și el zicea că-s originale, că erau toate piratate, unul era de la BUG Ma­fia. Atunci m-am lăsat pagubaș”. A încercat apoi la o casă de produc­ți­e din Iași, unde a primit un million jumătate piesa înregistrată. „Au zis că am potențial, dar cînd să ne pu­nem pe treabă, m-au tot amînat că nu le dădusem niciun avans”, îmi ex­pli­că făcînd cu mîna un gest a lehamite.

Înregistrări în sub duș

În prezent, Bogdan are material a­dunat cît pentru patru albume. Are chiar și-un mini studio amenajat a­ca­să, în baie, atît cît s-a descurcat. Îmi explică, cum de fiecare dată cînd vrea să înregistreze își scoate sal­­tea­ua de la patul său din dormitor, o pune de jur împrejurul căzii, lipită de faianță. „Deasupra căzii pun niște pa­­turi ca să izolez, să fac un fel de ca­me­ra-studio, antifonică” și îmi mi­mea­ză întregul procedeu de mon­ta­re. A reușit să-și cumpere microfon pro­fesionist și mixer, toate din banii lui. „Muzica e o pasiune, sper să pot con­tinua cu ea, dar am nevoie de ca­pi­tal. Ce mă fac dacă n-am ce pune pe masă într-o zi?”, îmi spune ple­cînd­u-și ochii în pămînt. Poate de as­ta, după ce a stat cinci ani în stră­i­nă­ta­­te, a revenit în Iasi, la facultate. Doar versurile lui spun altceva: “Nu îmi pla­ce să prevăd sau știu ce va fi / Prin tot ce vine tre să trec, oricît m-aș chi­nui”.

Roxana MĂCIUCĂ

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top