Frați cu nemulțumirea

1001 de chipuri Niciun comentariu la Frați cu nemulțumirea 0

Studenții jurnaliști ieșeni i-au che­mat pe toți supușii lui Cuza fie să îl dea jos pe voievod, fie să-i dea binețe. Aceștia din urmă au venit cu zîmbetul pe buze, dar cu furcile și torțele as­cun­se în spatele cuvintelor.

„Pentru că noi, studenții, trebuie să fim uniți și dacă nu ieșim cu toții în stradă nu o să schimbăm nimic. Vă spun că…” și vocea se stinge în timp ce tînărul e luat pe sus de colegii lui, care își înnăbușă cu greu hohotele de rîs. Stu­­dentul s-a hiper-entuziasmat citind me­sajul unui coleg de la Geografie, care își scrisese „off-ul” pe cele două pagini mari de ziar din fața Corpului A: „să se schimbe sistemul și rectorul. Nu mai vrem două sesiuni de examene.”

Trecuseră două zile de strîns me­sa­je și numărul doritorilor creștea odată cu numărul gradelor de afară. De acum, nici markerele nu mai voiau să scrie. Robert se apropie curajos de unul dintre grupuri, în­trebîndu-i dacă sînt studenți la „Cuza”. Luînd zîm­be­tul lor ca pe un răspuns afirmativ, le înșiră languroasa poezie pe care o com­puse­se adineaori, dar află că ei de fapt nu sînt studenți și nici măcar nu vor­besc româna. În spatele lui se strecoa­ră însă o studen­tă care voia să scrie ce­va de bine despre cei de dincolo de ca­tedră: „îmi plac profesorii care recu­nosc că fac parte dintr-un partid!”.

Guvernul mănîncă profesori

Cînd tinerii jurnaliști se hotărăsc, extenuați, să ridice steagul pentru ziua respectivă, le atrage atenția un profesor care venea dinspre FEAA, legă­nîn­­du-și alene pîntecele, aparent proaspăt um­plut cu cafea. Își lasă jos servieta în fa­ța bannere, chircindu-se pe o par­te ca să scoată un pachet de șervețele din ea; în față, același pîntece nu îl lăsa să se aplece. Își face vînt cu pălăria al­bă cu boruri largi, care completează un costum de aceeași culoare, își coboară o­che­larii tip James Bond pînă pe vîr­ful nasului și aruncă o privire curioasă pes­te mesaje. „Proiect în cadrul Fe­stu­dis,… OFF studențesc …, nemulțumiri despre universitate, profesori, că­mi­ne”, îi explica cu zor Cristina, pe care însă nu părea să o asculte.

Ia markerul din mîna întinsă a fetei, dar se răzgîndește și intră pe ușile din lemn gros a Corpului A. După cî­te­va secunde, se întoarce. „M-am ho­tărît” și se îndreaptă către prima ru­bri­că a ziarului. După ce își încondeiază mesajul, zîmbește strîmb și pleacă spre curs, grăbit. În urma lui, rămîne scrijelit un mesaj de-abia vizibil: „Jos Guvernul!”.

Cătălin HOPULELE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top