Florida în țara vinurilor

1001 de chipuri Niciun comentariu la Florida în țara vinurilor 0

„Mie îmi ziceau «banana», iar va­ra mea era «portocala»”. Asta se în­tîmpla prin clasa întîi, cînd Florida se ascundea în ultima ban­că a clasei și făcea eforturi să des­cif­reze scrisul învățătoarei. „În pri­mele luni, mergea mama cu mine, ca să mă apere de colegi.

Oricum, m-am mai dus pînă în clasa a treia, după aceea m-am lăsat”. Florida strîn­ge o urmă de prosop umed în mîini și își adună picioarele sub pat, rușinată. De sub mîneca trico­u­lui răsare un tatuaj, o mîzgîlitură. „Scri­e Semar, e numele soțului.” Pe bra­țul stîng, în loc de brățară, stau, scri­se școlărește, inițialele co­pi­ilor.

„Credeți că am plecat pentru că mă lăfăiam în bunătățuri? A­veam copilul acela care doarme sus, de șapte luni, pe care l-am luat cu mine în Franța”. Alături, mo­ță­ie în­că unul, învelit în pături co­lo­rate ca într-un cocon și trezit, în răs­tim­puri, de vocea gravă a unei prezenta­toare de pe Kanal D. „Am plecat în pri­mă­vară, am înțeles că este de mun­că, iar soțul meu stătea a­ca­să cu mine. Două săptămîni am tră­it într-un hotel pentru țigani, fă­ceam curat prin cameră, spălam po­dele, făceam munci gospo­dă­rești. Apoi, m-a dat afară. Unde să mă duc? Pe «plaț», acolo măcar e­rau mai mulți”. A­di­că, la marginea șo­selei, pe o co­coa­șă de pămînt, în vînt și cu un cort pe post de a­co­pe­riș deasupra capului.

Unde s-a oprit civilizația

Mîncau la comun, din căldări și cea­une, iar cînd se întorceau fe­me­i­le cu palmele goale, bălăbănindu-se pe lîngă fustele plisate, Florida ști­a că trebuia să se așeze pe o ban­că din parc. „O singură dată am pri­­mit de la un francez zece euro, ce bucurie a fost atunci pe mine!” Sau să se furișeze într-un magazin și să iasă de acolo cu niște felii de sa­lam strecurate în scutecul bă­ia­tului. Cînd a venit roiul de polițiști și au început să li se cutremure cortu­rile, a știut că va ajunge acasă, în România. „Îmi doream mult să mă întorc, m-am înscris pentru bilet, m-am rugat de doamnele de la a­e­ro­port să mă trimită acasă, dar mi-au dat o hîrtie în care scria că trebuie să aștept încă trei luni. Noroc de po­lițiști.” Acasă, Florida vinde șo­se­te și ciorapi și stă la șuetă cu ro­mii de peste drum.

„Noi sîntem, cum să zic, țigani mai civilizați. Tot n-avem dreptul să purtăm pantaloni, femeile, dar da­că vorbim cu alți bărbați, ne lasă so­țul. Ele, cele cu fuste colorate și cozi, sînt femei din șatra căl­dă­ra­ri­lor. Acolo, miresele se cumpără de pe la 12-13 ani”. Florida, din Piatra Neamț, s-a mutat în Iași la 16 ani. Își aruncă un braț și lățește o muscă. Podeaua e umedă, proaspăt spălată. Diseară, Semar îi va a­du­ce lapte bătut.

Lina VDOVÎI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top