Față nouă la Balena

1001 de chipuri Niciun comentariu la Față nouă la Balena 0

Anul ăsta studenții au rămas fără cel mai în vogă cămin de la „Cuza”, cu ce­le mai strașnice chindii și cei mai pe­trecăreți basarabeni, îl știți, îl iubiți, C5. O fi vreun complot de-al rectorului, în încercarea de a cuminți atmosfe­ra de-aici, pentru că în doi ani clă­di­rea va semăna cu cele din Tîr­gu­șor, cu camere cu baie proprie, a­parate de filmat pe holuri și mansardă. Dacă vă spun că va fi și-un lift veți cre­de că glumesc.

Ajung în spatele căminului să văd ce se-ntîmplă, dar privirea mi-e bloca­tă de un maldăr de moloz și blocuri de b.c.a. Undeva după astea e un „nea” cu fesul negru răsucit deasupra urechi­lor, care fluieră a plictis „Iarba ver­­de de acasă”, din cînd în cînd se mai ui­tă la gardul de sîrmă dimprejur sau mai ia o țeavă de metal de pe jos și-o in­spectează pe toate părțile.

De undeva de la etajul al treilea, sco­ate capul pe geam un alt muncitor care-i strigă ceva celui de jos și por­neș­te polizorul, iar acesta se ferește de bu­cățile de metal care încep să cadă. Lîngă el, cu ajutorul unui fel de lift gal­ben, alți muncitori plimbă o roa­bă aparent goală de la un etaj la altul.

Unde-s 52 puterea crește

„Să vezi ce era ieri aici”, îmi spu­ne o studentă. „Au tras un camion în spa­te la C6 și 52 de oameni, i-am nu­mă­rat, dădeau blocuri de B.C.A. din mî­­nă în mînă pînă lîngă cămin”. Dar a­cum e vineri la amiază și muncitorii de­ja se pregătesc de plecare, așa că mă gră­besc înăuntru, poate mai prind pe cineva. La intrare mă întîmpină in­gi­nerul Mihai, vorbăreț și plin de via­ță. Turuie repede la telefon și n-apuc să aud decît „da, vedem, rezolvăm”. În­­cepe să-mi explice binevoitor des­pre tot ce se-ntîmplă și, pînă să-mi dau sea­ma, mă pierd în tipuri de var, tencu­­ia­lă, dimensiuni, faze și inspecții, struc­turi de rezistență, pereți, ranfor­sări și plase.

După vreo zece minute își dă sea­ma că nu înțeleg nimic și mă pof­teș­te în­ăuntru, să mă conving. Din tavan a­tîr­nă la fiecare cîțiva metri, un ște­cher și peste tot sînt fire, de parcă ne plim­băm pe platoul de filmare al unui horror. Intrăm într-una din viitoarele ca­me­re și-mi explică despre cum gro­si­mea pereților asigură un nivel înalt de re­zistență și de odată-l aud, către mun­­ci­torul care stă-n genunchi și meș­­te­reș­te ceva în camera de lîngă: „Bă, ai o riglă?”.

Îmi spune că momentan sînt 70 de oameni care lucrează la cămin, dar cum lucrarea e programată pentru mar­tie 2012 și treaba merge bine, spre fi­nal o să rămînă vreo 20. „Am putea să gră­bim treaba și să terminăm și într-un an, ca să fie gata la toamnă, da’ nu-i bi­ne. De exemplu, dacă am dat acum tencuiala e mai bine să lași să se usuce ca lumea, să nu apară apoi alte pro­ble­me, igrasie și altele”, îmi explică în timp ce vedem alte camere.

>Ieșim și inginerul mă invită politicos să mai vin pe-aici oricînd vreau. Sper și eu, preferabil la cazări.

Ioan STOLERU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top