Facultatea s-a mutat la grupa mica

1001 de chipuri Niciun comentariu la Facultatea s-a mutat la grupa mica 5

Pentru Evelina Zaporojanu studentia este inceputul pregatirii pentru o cariera de succes. Este la Jurnalism in anul intii si deja a trecut prin experienta unui serviciu in invatamint. E ambitioasa, puternica, dar gesturile ii tradeaza o oarecare sensibilitate. Liceul pedagogic i-a dat posibilitatea, prin atestatele obtinute, sa se angajeze  la clasele I-IV, dar ea a ales sa fie educatoare la o gradinita particulara. “Nu am facut-o pentru ca aveam nevoie de bani, ci din ambitie, am vrut sa imi demonstrez ca ma pot descurca singura”.

Evelina lucra cu 15 copii deodata, timp de sase ore pe zi, dar pentru ea era o munca placuta, care o facea sa se simta utila. “Imi plac foarte mult copiii si poti sa inveti multe lucruri de la ei. Relationam bine si cu parintii acestora, nu s-a plins nimeni de mine.” Lectiile ce urmau sa fie predate le pregatea seara, dupa o zi de munca si de cursuri. Programul nu era unul usor, dar a incercat sa imbine cele doua “servicii” cit mai bine. “Iti trebuie o oarecare tarie ca dupa o zi plina sa te asezi la birou si sa incerci sa te pui in pielea unui copilas, sa vezi ce si cum trebuie sa spui ca acesta sa te inteleaga cit mai bine”. A fost motivata de parinti si prieteni, “mama imi spunea tot timpul ca ma epuizez, dar am incercat sa ii explic ca eu fac ceea ce fac cu placere, iar  prietenii m-au sustinut tot timpul”. Recunoaste ca si salariul era atractiv, “esti mai bine platit la particulari, nu esti tinut din scurt. Exista aceleasi reguli, sa nu tipi la copii, sa fii foarte atent si sa ii intelegi.”

“Trebuie sa tintesti cit mai sus”

Dupa ce a experimentat cum este sa fii independent, a realizat ca timpul nu ii permite sa se ocupe cum ar trebui de facultate si de planurile ei de viitor. Vrea sa lucreze in presa scrisa, dar sa si invete cit mai multe. “M-am inscris la Facultatea de Drept pentru ca nu stii niciodata la ce iti poate folosi inca o facultate, si urmeaza sa ma inscriu la anul la management. Asa sint eu, vreau sa stiu cit mai multe”, explica zimbind. I-ar placea sa mai lucreze in invatamint, dar la clasele primare, “vreau sa accept si provocarea asta, se spune ca la virsta aceea sunt foarte dificili, dar eu nu cred. Daca ai rabdare si daca stii sa ii tii linga tine, totul merge bine”.

Spune ca nu exista o reteta care sa te faca o buna educatoare, “trebuie sa iti placa ce faci, sa ai rabdare si sa fii tinar”. La gradinita particulara la care a lucrat, deviza era “aici nu imbatrineste nimeni”.

Adriana ZAVOI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top