Experiență întinsă pe două corzi

1001 de chipuri Niciun comentariu la Experiență întinsă pe două corzi 1

Nodul prusic și prusic-fran­cez, no­dul opt și dublu-opt, mai puțin cel spa­niol, „coada vacii” sau flu­ture (pentru că nu-s de bază), au le­gat ultimii cinci ani din viața lui Daniel de înăl­ți­mile clădirilor din Iași.

Tînărul care își împros­pă­tea­ză vo­cea de fiecare dată gus­tînd din sti­cla cu suc e alpinist uti­litar. „Să știi că mulți cred că alpinismul uti­­litar e un hobby și nu înțeleg că de fapt, e o profesie”, îmi zice el cu un zîmbet tras într-o parte de obra­zu-i ne­bărbierit. Însă nu arată deloc ne­­gli­jent, iar mîinele îngrijite și aproa­pe al­be le ține pe masă. Uneori aces­tea sînt împreunate, alteori taie ae­rul pen­­tru ca să-mi explice cum ara­tă fu­niile articu­late în combinații ca în ce­le din ur­mă să apara vaca, mai exact coada acesteia, flutu­re­le ori vreun prusac, spa­ni­ol sau semi fran­cez.

„Degea­ba ești un cățărător dacă nu ești și un bun meseriaș.”

Tînărul cu părul aproape blond, zîm­bet subțire și ochii mici a lă­sat Fa­cultatea de Construcții și In­sta­la­ții de la Universitatea Teh­ni­că „Gheor­ghe Asachi”. Însă în al trei­lea an, odată ce visul său de a cîș­tiga bani din construcții s-a spul­berat din ca­u­za crizei, a aflat că se poate mulțumi cu un salariu bun făcînd această mese­rie. Îndeletnicirea a des­coperit-o întîm­plă­tor fiind rugat să ajute un prieten de-al său și a în­vățat-o, le fel, de unul sin­gur, documentîndu-se pe Inter­net. „Degea­ba ești un cățărător dacă nu ești și un bun meseriaș”, îmi spune Daniel și mai apoi mă face să înțeleg că alpiniș­tii utilitari știu să vop­seas­că, să îm­­brace pereții în termosiste­me și bannere publici­ta­re, să re­pare acoperi­șu­ri­le sau să le des­zăpe­zeas­că. Anul trecut au a­juns de trei ori în aceeași săptă­mî­­nă la ace­lași om ca să-l scape de ne­ca­zurile iernii.

A urcat pe BCU, clădirea Ta­rom sau CFR, a ajuns alături de co­legii săi și pe Cetatea Neamț, ca să prelucre­ze partea renovată cu o soluție de protecție pentru pia­tră. Își fac clienți noi pentru că îi mul­țu­mesc cu munca sa pe cei vechi, în­să s-a întîmplat să ră­mî­nă și ne­plă­tiți. Cum ar fi cazul în care du­­pă ce au spălat șapte mii de me­tri pă­trați de sticlă li s-a spus că nu vor pri­­­mi ba­nii pentru că nu le pla­ce cum au fost șterse geamu­ri­le.

Cu cîți­va ani în urmă, Da­niel a plecat de la vechiul patron și totodată prietenul care l-a adus în această lume ce se ține de cor­zile prinse în încheieturi. A mai luat du­pă sine în­că doi alpiniști utilitari pen­tru ca să formeze o firmă apar­te, fără in­ter­mediari, astfel asigu­rîn­du-și un salariu mai ma­re.

Chiar dacă se numără printre cei mai buni alpiniști utilitari din Iași, Da­niel e student în primul an la Facul­ta­tea de Medicină Den­ta­ră, pentru că din nou, e o meserie care poate să-i asi­gure un trai de­cent aici în România. E un fel de îndeletnicire de retra­ge­re, deoa­re­ce nu are de gînd să se cațăre pe aco­perișuri și clădiri pînă la bă­trî­ne­țe și-a ales să învețe o no­uă profesie.

Pen­tru care, de altfel, s-a cam lă­sat de alpinism și s-a apucat de în­vă­țat ana­­to­mia, morfologia și fi­zi­o­logia gîtului și a capului, ca în­ce­pînd cu anul viitor să facă prac­tica într-un la­borator de mo­delat din­ți din Bacău.

Cu toate că în urmă cu mai bine de cinci ani, cînd vedea alți al­piniști pe acoperișuri era sigur că nu ar avea tu­peul să facă la fel, a­cum, Daniel îi în­vață și pe alții cum ar trebui să se com­porte la înălțime. „Pentru securitate trebuie să ai cel puțin două corzi și o mulțime de piese, ceilalți ca­re lu­crea­ză cu o sin­gura coardă și au vreo do­uă piese care nu sînt su­ficiente pen­tru sigu­ranță, nu sînt al­piniști utilitari, sînt niște curajoși!”

Daniela VORTOLOMEI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top